Få din motpart att acceptera din världsbild

världsbildNär jag ringde och pratade med Kreditor angående snabbare utbetalningar var jag väldigt noggrann med att använda orden ”ni lånar pengar av mig”. Vid det här laget hade jag nämligen lärt mig lite om förhandlingar. Förhandlingar går ut på att övertyga den andra personen varför du har rätt och han har fel. Den uppgiften blir lättare om samtalet utgår ifrån ditt sätt att se på saken, det vill säga din världsbild.

I samtalet med Kreditor, när motparten accepterat min världsbild, att det handlade om att dom lånade pengar av mig, blev det lätt att hävda det orimliga i att utbetalningarna tog så lång tid. Syftet med samarbetet var ju inte att dom skulle låna pengar av mig. Hade samtalet däremot handlat om ”tidsfristen för likvida utbetalningar vid kreditriskhantering” hade min motpart, som var auktoritet på ämnet, förmodligen vunnit diskussionen.

Jag lärde mig detta när vi förhandlade om hyran för vår nya lokal. Den förhandlingen var stundtals lite komisk vilket berodde på den lite speciella situationen. Vi skulle bara hyra en liten del av ett stort tomt våningsplan. Båda parter hade långa utläggningar om hur vanliga eller ovanliga olika planlösningar på kontor var. Huruvida en lokal kan sluta mitt i ett rum, i ett hörn av en korridor eller om trapphus alltid ingår. Hyresvärden, som började närma sig pension, var en slipad förhandlare. Hade jag inte haft hjälp av en äldre företagare hade jag nog köpt hyresvärdens världsbild rakt av och råkat hyra hela våningsplanet. 2.000 kvadratmeter inklusive bastu och basketplan, det hade svidit i plånboken.

Mer läsning:
Tidigare inlägg om hur vi fick ner hyreskostnaden genom att visa alternativ och korta uppsägningstiden. Samt inlägget om förhandlingen med Kreditor.

Läs vidare: Folk kommer att bedöma dig utifrån hur du ser ut ->

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.

6 kommentarer

  1. Mer detaljer om vilka tips du fick av ”…en äldre företagare…” som hjälpte dig att inte hyra hela ytan. tack. Intressant läsning måste jag säga, du skriver om väldigt intressanta detaljer frå ditt företagande tycker jag.

  2. Tack!
    Förhandlingen sköttes i princip helt av den personen så jag fick inga tips. Det jag lyckades snappa upp har jag försökt få med i bloggen. Den största skillnaden mellan mig som oerfaren förhandlare och den äldre lite bättre var att han vågade mer. När någon sa ”det kostar si och så” till mig så trodde jag på det. Den mer erfarne svarade istället ”och jag betalar givetvis hälften av det, eller hur?”

Leave a Comment.