Skatt på Malta

När jag berättar att jag bor på Malta kommer ofta frågan ”vad är det för skatt på Malta?”. Därför kommer det nu ett inlägg om det.

Jag har tidigare skrivit om vad du betalar i skatt i Sverige. Att beräkna skatt på Malta är enkelt. Betydligt enklare än i Sverige.

Malta har progressiv skatt. Intervallerna är:

  • 0 – 8500 = 0% skatt
  • 8591 – 1450 = 15% skatt
  • 14501 – 19500 = 25% skatt
  • 19501 och uppåt = 35% skatt

Alla siffror i Euro och per år.

De första 8 500 euro är alltså skattefria (förutom arbetsgivaravgift).
Tjänar du 9 000 euro är det 0% på de första 8 500 och därefter 15% på de sista 500.

Ovanpå bruttolönen ska du lägga en arbetsgivaravgift. Det heter ”National Insurance” här nere (även kallat ”NI”) och går till att betala för folks sjukvård och pension.

Arbetsgivaravgiften på Malta är 20%.

I Sverige är arbetsgivaravgiften 31,42% vilket är högre. Det absolut bästa är dock att arbetsgivaravgiften på Malta är begränsad till 37,85 euro/vecka (eller ”per måndag” som är definitionen här nere). Det innebär att du betalar max 1968,20 euro per år i arbetsgivaravgift (och vissa år 2006,05 beroende på om det är 52 eller 53 måndagar under året). Ja, det var värt att sätta i fetstil 🙂

Jämförande exempel med Sverige:

Antag att du vill plocka ut 20 000 kr i näven.

I Sverige är det en bruttolön på 26 322 kr (lite beroende på var du bor)
Därefter arbetsgivaravgift på 8 270 kr
Total kostnad för företaget: 34 592 kr.

På Malta är det en bruttolön på 26 272, nästan samma som i Sverige.

Arbetsgivaravgiften är däremot endast 1443 kr.
Total kostnad för företaget: 27 715 kr

På Malta blir aldrig skatten högre än 35%.

I Sverige går skattenivån mot 63% ju mer du tar ut i lön.

Diagram över skattebördorna i Sverige och på Malta

Grafen visar skatteprocenten vid olika nivåer av uttag från ett företag. De svenska siffrorna utgår ifrån att du är bosatt i Stockholm (med 29% inkomstskatt), har aktiebolag och plockar ut allt som lön. De maltesiska siffrorna är även de baserade på att du plockar ut allt som lön. Svenska siffror för Stockholms källskatt är hämtade från Hurmycketskatt.se. Källa maltesisk skatt är Worldwide-Tax.com (och kontrollerade av min maltesiske revisor).

I Sverige passerar man 50% skatt strax efter 72281 kr vilket motsvarar en ”bruttolön” på 55 000 kr (och netto 36264 kr).

För att komma upp i 63% skatt måste du ta ut väldigt mycket som lön, upp emot 600 000 kr i månaden.

Skatten är beräknad på att allt tas ut som lön, vilket inte är särskilt troligt varken i Sverige eller på Malta. Båda länderna erbjuder möjligheter till att sänka sin skatt ytterligare genom att ta ut delar av vinsten som vinstutdelning. Vid en sådan jämförelse (som är krångligare att göra på grund av att de svenska utdelningsreglerna är skrivna av idioterenigmamaskiner) skulle Malta se ännu mer fördelaktig ut (mycket mer fördelaktigt).

Lägg där till att Malta har lägre moms (18% på det mesta och 0% på mat), Malta har inte fastighetsskatt (eller ”avgifter” eller vad det nu kallas), och de har inte TV-avgiftslicens eller straffbeskattning på sprit eller tobak. Kanske småsaker, men värt att nämna. Preliminärskatt existerar inte heller, du betalar in skatt på vinst först efter bokslutet.

Svenskt community av företagare på Malta

Den lägre skatten, i kombination med det vackra vädret, har gjort att många internetmarknadsförare valt att flytta hit. Det finns ett litet community med svenska företagare här nere. De flesta jobbar med antingen affiliateverksamhet eller bettingsajter. Om du någonsin provat spela bingo online är sannolikheten stor att du varit i kontakt med ett bolag på Malta, ägt av en svensk.

Excelark för att räkna ut skatt på Malta

För att räkna ut siffrorna ovan för skatt på Malta gjorde jag ett excelark. Excelarket går att ladda hem här. Excelarket går även att använda för att räkna ut vad den totala kostnaden blir av att ha en anställd på Malta.

Frågor till läsarna:

  • Hur gör ni för att minska er skattebörda i era företag?
  • Har jag missat i något uträkningen av svensk skatt?

Och som vanligt, om ni har några frågor är det bara att ställa dem i kommentarerna eller maila mig.

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.

19 kommentarer

  1. Du har ju även alternativet att ha 15% flat rate om du är C-level executive inom rätt bransch (tror det är finans/spelindustri). Men det går väl säkert ordna med en bra revisor…

  2. Det här låter ju extra attraktivt för mig som är ung, sällan sjuk och inte har barn. Vore kul om du kan skriva något om totalkostnaden för sjukvård, dagisplats, pensionsspar och andra samhällsprylar. Mina vänner som jobbar i USA har erfarenheten att de behöver ha ungefär dubbla lönen jämfört med i Sverige för att kunna leva ”normalt”.

    Det är förstås jättesvårt att göra en rättvis jämförelse, men det vore intressant att se om levnadskostnaderna efter skatt på Malta ligger i nivå med Sverige eller om det snarare är lika dyrt som i USA.

  3. Vad är det förresten som ger det höga svenska skattetrycket vid låg månadsinkomst? Enligt hurmycketskatt ger 1350 i lön efter skatt ett inkomstskattetryck på 3,5%. Arbetsgivaravgift tillkommer då, men ger det verkligen ett totalt skattetryck på över 30%? Vad är det som gör att skattetrycket går ner när lönen går upp till 4000kr? Enligt hurmycketskatt ger 7000 i lön efter skatt ett inkomstskattetryck på cirka 7%.

  4. Bamse! Bra input! Finns flera sådana aspekter med Malta som jag ännu inte lärt mig.

    Mfalkvidd, mata in siffran 1000 kr/mån i ”hurmycketskatt.se”. Jag tror det är kyrko- och begravningsavgiften som inte är ”relativt inkomst” som gör att det blir en konstig topp i början.
    Värt att notera är att skalan knappast är linjär.

    När det gäller ”skola vård omsorg” så är sjukvård gratis. Skolgång tror jag är gratis, men har inte koll eftersom jag inte har barn. Du får någon slags pension men vet inte hur den jämför sig med svensk (förmodligen inte så bra).

    Malta har inte någon av följande:
    A-kassa, sjukersättning, föräldrapeng, barnbidrag eller bostadsbidrag. Är man primärt ute efter det bör man stanna i Sverige. Chanserna att till att låta någon annan försörja dig (istället för att försörja sig själv) är helt klart bättre i Sverige.

  5. Tack Tore.

    Att behöva gå utan direkt inkomst lär väl drabba oss alla någon gång, men det gäller ju bara att sätta av pengar för sådan själv. Fördelen med den icke-svenska modellen är att man kan välja sin egna risknivå och sparmetod, nackdelen är att man måste ta eget ansvar, annars sitter man i skiten om något händer. Det finns ju gott om ekonomiskt utrymme att sätta av pengar själv om man skattar på Malta, så skaffar man bara rätt försäkringar eller sparar tillräckligt så borde man kunna få minst lika bra förutsättningar som här hemma, om jag förstår dig rätt.

  6. Mikael,
    Du har förstått helt rätt 🙂 Personligen föredrar jag ett system där jag själv kan välja risknivå och sparmetod. De flesta har t.ex privata sjukförsäkringar här nere.

    Precis, om man inte tar eget ansvar och det skiter sig så ligger man mer pyrt till här nere än vad man gör i Sverige. Tror att de flesta av läsarna av denna bloggen inte tillhör kategorin människor som inte klarar av att ta hand om sig själva 🙂

  7. Tack för ett informativt inlägg! Ang föräldraledighet så finns faktiskt en viss sådan på Malta, kallad maternity leave. Utökas till 18 veckor 2013. http://www.maltatoday.com.mt/en/newsdetails/news/national/Government-extends-maternity-leave
    Obligatorisk skolgång till 16 år. Finns statliga skolor som är gratis i allafall. Universitetsstudier är även de avgiftsfria vilket medfört att en del EU medborgare kommer hit och läser medicin t.ex. Uppfyller man grundkraven för intagning så finns det för övrigt inga betygskrav.

  8. Är väldigt dumt betala större inkomstskatt på Malta, ha holding bolag utanför Malta och betala 5% bolagskatt bara. Så länge du inte tar in pengarna i Malta är dom skattefria sedan.

    Så om man räknar med 5% ca i skatt så blir graf mot Sverige extremt stor.

    Har man låg inkomst så är det värt betala inkomstskatten som finns i Malta, men när man har inkomster över miljoner så vill man inte betala 35% inkomstskatt.

  9. Jag har en kronisk sjukdom, så jag tycker att skatterna i Sverige är helt okej. Jag betalar gärna hög skatt eftersom jag får så bra valuta för pengarna. Min sjukvård är i stort sett gratis och håller väldigt hög kvalitet. Jag är tacksam för att vi inte har ett system med sjukförsäkringar, eftersom man inte får en sådan om man har kronisk sjukdom. Jag kan t ex inte teckna vare sig sjukförsäkring eller livförsäkring.

    Hade jag fått betala fullpris på alla undersökningar och behandlingar när jag ligger på sjukhus (ofta i 3-4 veckor åt gången), skulle det ha kostat upp emot en halv miljon. Tack vare Sveriges välfärdssystem betalar jag istället 80 kronor/dygn på sjukhuset. Det täcker allt.

  10. Så klart man tycker om skatt när man själv inte betalar skatt och lever på flera miljoner av andras pengar.

    Jag betalar för privata sjukvårdsförsäkring för det ger snabb och bättre vård, samt väldigt mycket billigare än dom antal miljoner man hade fått betalat i skatt varje år i Sverige utan få ett skit för.

    Även om det skulle vara obligatorisk erbjuda försäkring till alla medborgare så skulle premien inte blivit så mycket högre för alla alla fall.

    Är extremt stor del av skatten som inte går till sjukvård

  11. Ny skattesänkning.
    The Budget for 2013 – Wednesday, November 28, 2012

    The 2013 Malta budget was announced on the 28th of November 2012. With a view to maintaining economic and financial stability during these times of economic uncertainty, the Government has announced a reduction in income tax together with a number of other incentives so as to attract further foreign direct investment. Fiscal incentives for a greener environment, an extension of social welfare benefits as well as Government investment in infrastructural and recreational projects have also been announced in the budget for this coming year.

    A more detailed overview of the 2013 budget plan may be found at: EMD -Malta Budget Highlights 2013.

  12. Mycket intressant och väl skrivet inlägg.

    Skulle vara intressant om du även jämförde hur det står sig för företagare specifikt – d.v.s. skillnaden i företagsskatt mellan Sverige och Malta tillsammans med inkomstskatten.
    – Varför inte ta upp ett relevant exempel så små-företagare kan identifiera sig ännu mer?

    Det är när man tittar på kombinationen av inkomstskatten och företagsskatten som man börjar se de stora fördelarna med just Malta, som trots allt är en del av EU och alltså gör att man har kvar fördelarna kring sjukvård och liknande.

    Sedan är ju vädret betydligt bättre som sagt.

  13. Hej!
    Nu skrevs ditt inlägg 2012 men jag märker att du rankar rätt högt på google och nya skatteregler gäller för 2013 som kan vara bra att uppdatera posten med:

    Om vi antar att du inte är gift eller förälder och jag faktiskt läser rätt så är nivåerna numers:

    0 – 8500 EUR: 0%
    8501 – 14500 EUR: 15%
    14501 – 19500 EUR: 25%
    19501 – 60000 EUR: 32%
    60001 och över: 35%

    http://ird.gov.mt/services/taxrates.aspx
    Det finns även en riktigt awesome automatisk uträkning här: http://www.ird.gov.mt/services/taxcalc.aspx

    /TC

  14. Jag har blivit erbjuden jobb med cirka 750 000:- i årslön på Malta. Ska kolla om flat rate går att fixa för mig, för det borde rimligen vara mest attraktivt för min del.
    Vad kostar en ok försäkring där?
    Något annat man behöver veta?

  15. Hej Tore,
    Du har skrivit att de flesta jobbar med antingen affiliateverksamhet eller bettingsajter. Hur ser möjligheterna ut för att starta annat, vilken efterfråga finns det?
    Tack!

Leave a Comment.