Folk kommer att bedöma dig utifrån hur du ser ut

Amatör eller proffs?Under en period i mitt företagande var jag lite latare i mitt val av klädsel. Istället för skjorta och mörka byxor hade jag på mig jeans och t-shirts. Jag prioriterade långa arbetsdagar före att ta hand om mig själv. Under samma period upplevde jag att folk runt omkring mig inte tog mig på allvar. Anställda och leverantörer på besök verkade inte respektera det jag sa. När jag tog upp problemet med en vän titta hon på mig och sa ”men Tore, du klär dig ju som en slashas, du ser knappast ut som någon man har respekt för”. Hon sa åt mig att jag åtminstone borde ha på mig vit pikétröja och jeans som inte var trasiga. Eftersom det var billigt för mig att köpa hem 12 st vita pikéer gjorde jag som hon sa. Ganska snart märkte jag att respekten från omgivningen ökade. Efter det testet förbjöd jag mig själv att någonsin ha på mig t-shirt på jobbet igen.

Det jag lärde mig var att hur bra jobb du än gör kommer folk att bedöma dig och jobbet utifrån hur du väljer att presentera det. Vad du har för kläder på dig är en del av den presentationen. Om du vill att första intrycket ska vara proffsigt, klä dig proffsigt. Har du inget emot att folk behandlar dig som en clown, klä dig som en clown.

Efter att jag stänkt ner en fin pikétröja med textilbläck la jag till ett undantag till regeln. Jag fick byta om till t-shirt när jag reparerade skrivare.

Läs vidare: Dela med dig av erfarenheter med konkurrenterna ->

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.

4 kommentarer

 1. Våga vägra anpassa sig!
  Jag förstår tyvärr vad du menar med att omgivningen dömer en efter vilka kläder man använder, och i ditt fall är det olyckligt att du var tvungen att möta kunder m.fl. för att kunna tjäna pengar.

  Nog för att jag också tycker att det är en bra idé att ha hela kläder men jag tror erfarenheter och kunskap till slut vinner över kläder och ytlighet 🙂

 2. rent generellt tror jag att det här är något många missar, tyvärr. kläder efter väder och/eller städer är ju ett bra motto, att man klär sig efter sällskapet – och de förväntningar man vill kommunicera. jag tror att det kan vara ett problem idag, när många antingen har ”sin stil” – eller ”vill vara sig själva”. man är så himla oflexibel.

 3. Sorgligt nog upplever jag exakt samma sak. Jag gillar min converse-stil med slappa brallor, men har märkt att det inte fungerar om jag ska på möte med ”höjdare” i Stockholm.

  Jag försöker dock behålla min stil så gott jag kan. För när någon av mina affärsidéer slår igenom kommer jag förvandlas från ”Slashas” till ”den sköna grabben med conversedojor”. 🙂

 4. Jo, som ni säger, man måste ju ha något att komma med även bakom skjortan och slipsen. Utan det faller det ju ändå. Jag tror kläderna är ett sätt att få fram den där lilla extra edgen som ibland behövs. Ett gäng snygga kläder är då ganska billig investering om man jämför med vad man lätt kan slänga iväg på annonsering en månad. Helt klart värt det med andra ord.

  Oscar, när man väl är rich’n’famous kan man göra som man vill 🙂

  Kläder efter väder och städer var ett bra ordspråk. Jag snor det rakt av 🙂

Leave a Comment.