Du kan få billigare lokalhyra genom att gå med på kortare uppsägningstid

lediga lokalerVi expanderade och behövde en större lokal. Vi hade gott om tid på oss och tittade därför på nästan alla lediga lokaler i Linköping. Trots att det fanns väldigt många lediga kontor- och industrilokaler ville hyresvärdarna ha fantasisummor i hyra. Priset togs av en hyresvärd som ville ha tusen kronor kvadratmetern för ett slitet, mörkt och skitigt källarutrymme. Exklusive fastighetsskatt, el och värme. Hyresvärdarna var dessutom helt omöjliga att förhandla med. Jag tyckte det var konstigt att de hellre hade tomma lokaler än hyrde ut dem och bestämde mig för att räkna på saken. Efter lite kalkylerande kom jag fram till att hyresvärdarna faktiskt agerade logiskt. Om dom hyrde ut till ett lågt pris gick dom miste om chansen att hyra ut till ett högt i framtiden. Att ha tomt i fem år och sen få en hög hyra i tio är bättre än att få en låg hyra i femton år.

När jag förstått hur hyresvärdarna resonerade visste jag vad jag kunde erbjuda i utbyte mot ett lägre pris. Jag erbjöd dem rätten att få sparka ut mitt företag på en månad om de hittade någon som ville betala mer. Hyresvärdarna, som var vana med uppsägningstider på tre år, tyckte jag var konstig som frivilligt gick med på en sådan sak. Vid det här laget hade jag dock stenhård koll på alla lediga lokaler i Linköping och visste att jag aldrig skulle ha problem att hitta lediga ytor. Jag presenterade en vinn-vinn-situation och flera hyresvärdar nappade på idén.

Till slut blev det ett nyrenoverat kontor med perfekt planlösning rakt ovanpå stans största postcenter. Eftersom hela våningsplanet var tomt kunde vi öka och minska mängden rum vi använde, bara vi sa till en månad i förväg. Priset blev 500 kronor kvadratmetern inklusive fastighetsskatt, el och värme.

Mer läsning:
Andreas Bard berättar om hur man piffar upp källarlokaler och Dan Nilsson gör en kalkyl för fastighetsköp.

Läs vidare: Visa din förhandlingspart att du har andra alternativ ->

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.

4 kommentarer

  1. Det där vara ju rätt intressant, och absolut värt att testa om man kan sätta sig i situationen att behöva flytta snabbt om så krävs.

    Det jag dock har märkt är att det nästan alltid finns en viss prutmån och att de som hyr ut till och md ibland nämner det. Vilket självklart sätter en i en situation där man har makten att påverka ganska mycket då deras desperation lyser igenom lite.

  2. Ja, lokalhyra är en sådan sak som det finns ganska stor prutmån på. Eftersom marginalkostnaden är obefintlig för hyresvärdarna finns det mycket att ta av. Dessutom är hyran en ganska stor kostnadspost så det är viktigt att försöka få ner priset.

  3. Inspirerande att höra. Lite flashbaks till ”The Goal” av Goldratt: praktiskt planerande som löser det verkliga problemet, och inte symptomen.

Leave a Comment.