Ge din motpart en utväg som gynnar dig

UtvägFöretaget Kreditor skötte hanteringen av alla våra utgående fakturor. Fördelen med Kreditor är att dom har ett grymt smidigt och bra system. Nackdelen är att dom är dyra och håller på pengarna lite väl länge. Det senare började bli ett problem för oss och jag ringde upp dem för att försöka förhandla ner tiden. Trots mitt klockrena argument, att tjänsten inte gick ut på att dom skulle låna en massa pengar av oss, gick förhandlingen dåligt. Eftersom vi hade redovisat förlust senaste bokslutet ansågs vi ha dålig kreditvärdighet och vissa samarbetspartners hade blivit lite kinkiga. Kreditor var en av dem vilket jag fick förklarat för mig berodde på avtal de hade med vissa banker. Min poäng om att dom inte skulle låna pengar av oss gick fram men hjälpte alltså inte. Situationen var lite låst. Personen jag talade med sa att han förstod mitt problem och att han ville göra det lättare för mig men kunde omöjligt ge mig det jag ville ha. Jag skiftade då fokus och sa att om dom tvunget måste låna pengar av oss skulle dom åtminstone betala ränta. Att dom skulle göra det genom att sänka den procentbaserade avgiften per faktura. Min motpart, som förmodligen hade mandat att ge enskilda klienter bättre pris men inte att ändra utbetalningsrutinerna, tyckte att det lät som en bra lösning. Han gav mig ett bra bud direkt som jag accepterade.

Det jag lärde mig var att det i förhandlingar kan vara bra att ge ens motpart en utväg som gynnar dig. Att i ett låst läge öppna för en lösning som kanske inte var ditt ursprungliga mål men som ändå innebär fördelar. Jag misslyckades med att få in pengarna snabbare från Kreditor men jag lyckades med att sänka våra årliga kostnader med ca 10.000 kronor. Vilket var ganska bra med tanke på att samtalet bara tog en timme.

Länk och mer läsning: Företaget Kreditors hemsida, Dan undrar hur tryggt Kreditor egentligen är samt skriver en krönika i deras kundtidning.

Läs mer: Att vinna förhandlingar ger glädjerus ->

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.