Om det är första gången du läser denna blogg

Jag började blogga för att bearbeta konkursen av mitt bolag Polyshop AB. De flesta blogginläggen handlade om de erfarenheter jag fått av att vara företagare. Dessa små korta erfarenhetsberättelser var uppskattade av de företagare och entreprenörer som läste dem.

Sen urartade bloggen med en massa inlägg om högerpolitik och frihandelsdebatter.

Vill du få ut det mesta av min blogg bör du läsa erfarenhetsberättelserna, de är ganska roliga.

Nu har jag ordnat så att du kan läsa dem i en följd. Börja med hur jag valde bransch med hjälp av bolagsverket och klicka sedan på ”läs vidare” längst ner i varje inlägg.

Då slipper du allt tjafs och får ut det bästa av denna blogg.

Läs vidare: Första erfarenheten, hur jag valde bransch med hjälp av bolagsverket->

_

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.

13 kommentarer

 1. Ja, de berättelserna är riktigt bra! Kan du inte sluta plugga och starta nåt kul företag och skriva fler lärdomar istället? 😉

 2. Uppskattar bloggen.

  Har funderingar på att flytta till Malta nästa år.

  Jag undrar över en sak. Malta är som bekant Europas mest religiösa och konservativa land, hur kommer det sig att ca: 5000 svenskar har bosatt sig där?

  Du har tidigare här på bloggen just nämnt att Sverige är väldigt liberalt . Sverige är raka motsatsen till Malta och jag undrar om det är konservativa svenskar som flyttar till Malta?

  Har lite svårt att se en klassik svensk i ett stock katolskt land som Malta.

  Tack
  Mattis

 3. Mattis! Tack!

  Bra fråga. Jag håller med om att Malta är ett av Europas mest konservativa land när det gäller vissa saker. T.ex. att de är religiösa, har stark tradition av att sätta familjen främst och kanske inte är lika jämställda som Sverige.

  Malta är dock mer liberalt än Sverige när det gäller andra saker. Du kan köpa vin i matbutiken, handla på apotek nära dig med bra öppettider. Du kan även anställa en städerska som inte är sönderbeskattad samt arbeta i spelindustrin som är förbjuden i Sverige. Skatten är också lägre.

  Många av Svenskarna jobbar inom spelindustrin. Många av Svenskarna tycker om att det är varmt och soligt nästan hela året. Många svenskar uppskattar att man på vintern slipper det eviga svenska mörkret.

  Förutom att butikerna är stängda på söndagarna störs man inte av att de är katolska här nere. De tvingar ingen att gå i kyrkan. 🙂

  Om du funderar på att åka hit så ta chansen. De är helt klart värt det!

 4. Har idag läst igenom allt du skrivit under 2012 och har nu beställt din bok. Riktigt intressant läsning. Säg gärna till om du är i Sverige något, skulle vara kul att snacka med dig.

  Mvh / Anders

 5. Hej Tore mitt namn är Andreas Sundman.
  Jag kommer från Göteborg men bor sedan 4 år i Stockholm tillsammans med min sambo Paola.
  Jobbar med eget företagande inom e- handel kombinerat med sociala medier.
  Gör detta ihop med min sambo men hon jobbar även inom IT som anställd.
  .
  Kom in på din sida när jag surfade runt på nätet. Letar efter nya samarbeten entreprenörer som intresserade av nya projekt då inom e- handel.
  Spännande du skriver på sidan.
  Bor du och din tjej kvar på Malta eller bor ni i Sverige?

  Vore kul att dela erfarenheter.
  Låter det intressant så kan du gärna mejla eller ringa så kan vi prata mer.

  Ha en trevlig dag. 🙂
  Mvh Andreas Sundman
  0704-073340

 6. Hej! Hade liten bokföringsfundering och fick tips om dig! 🙂 Om du har lust att hjälpa mig så skicka gärna ett mail. Tack på förhand! Mvh Thina 🙂

 7. Hej!
  Intressant blogg du har!

  I Sverige är det ju i princip omöjligt att få jobb / nytt jobb när man har fyllt 50. Vet du möjligtvis hur det är med det på Malta?

 8. Jag har läst ett 50-tal blogg poster i din serie om Polyshop. Många saker kan man läsa sig till, men hur det är att driva företag och vilka små knep och erfarenheter man lär sig på vägen är omöjligt att läsa sig till. Jag måste dock erkänna att jag lärt mig en hel del genom att läsa igenom så många inlägg jag kunder innan tråden tog slut.

  Du skriver bra, och det är roligt att dela med sig. Några av mina favoritposter handlade om hur viktiga de små sakerna som tejp kan vara, hur man får en helt annan förståelse för en process och svårigheterna personalen upplever när man själv prövar på att göra det. (Tänker på inlägget om skräp vid tryckmaskinerna). Jag håller även med dig om vikten av hur man är klädd, vilket intryck man ger andra. Läste dina inlägg via mobilen, inlägg på inlägg… Dock tog de slut runt 2010. Ska försöka hitta fortsättningen igen via datorn. Tack för många lärdomar till någon som aldrig drivit eget företag tidigare…

Leave a Comment.