torefriskoppBloggen handlar främst om de erfarenheter jag fick under tiden jag drev företaget Polyshop AB. Jag startade företaget januari 2005 och satte det i konkurs mellandagarna 2007, ca tre år senare. Jag var med om väldigt mycket och lärde mig en massa om företagande, andra människor och om mig själv. För att lättare komma ihåg allt jag varit med om började jag efter konkursen att skriva ned vad jag varit med om. Eftersom jag tycker att det är roligare att skriva till en publik registrerade jag en domän och la upp den här bloggen.

Om du är ny läsare, klicka här.

Eftersom erfarenheter fås genom att begå misstag handlar bloggen väldigt mycket om mina misstag. Eftersom man lär sig genom att lösa problem handlar bloggen väldigt mycket om problem och hur jag löste dem. Eftersom den mänskliga naturen är komplex uppstår många problem just i mötet mellan människor. När sådana problem uppstår finns det alltid minst 2 sätt att se på saken (min och motpartens). Eftersom jag inte kan tala för andra skriver jag enbart om hur jag själv uppfattade det som hände. Det är alltså min subjektiva berättelse och inga absoluta sanningar som står här.

Företaget Polyshop AB tillhandahöll e-butiker åt aktörer som ville sälja profilprodukter (t-shirts, kepsar m.m.) via internet. Klienterna laddade upp sin grafik, prissatte och designade produkterna. Vårt system genererade automatiskt en butik som klienten sedan marknadsförde själv. När en av klienternas kunder beställde något var det av oss dom beställde. Vi tryckte produkten med print-on-demand-teknik och skickade den till kunden. Sedan betalade vi ut provision till klienten. Vi var en svensk Zazzle eller Cafepress.

Grovt sett var vår samlade arbetstid jämnt fördelat mellan marknadsföring, produktion, administration samt tekniskt utveckling och underhåll av vårt webbsystem. Mina erfarenheter är alltså främst från dessa områden.

Tore FriskoppTrots hårt arbete och duktiga inblandade lyckades vi inte nå den lönsamhet vi ville och behövde. Därför satte jag företaget i konkurs i mellandagarna 2007 och återupptog mina oavslutade studier i Linköping. Konkursboet köptes av en konkurrent och under ett år framåt kunde man fortfarande öppna butik hos Polyshop. Därefter gick även den konkurrenten omkull.

Jag har valt att skriva ned erfarenheterna som korta berättelser. Vad som hände och vad jag lärde mig av det. Som små sagor. Därav namnet på bloggen. Sagor från verkligheten.

Våren 2010 blev jag färdig civilingenjör och på hösten flyttade jag till Malta. Ett år senare gav jag ut bloggen som bok. Numera driver jag företaget contentbyrån Sidekick.

Ibland använder jag även bloggen för lite privata test och roliga projekt. T.ex. när jag ordnade främlingars foton i Linköping.

Leave a Comment.