Starta bolag på Malta – En steg för steg guide

Att starta bolag på Malta är enkelt och du behöver inte betala dyra bolagskonsulter för arbetet. Här har jag sammanfattat en guide om hur du minimerar kostnaden för att registrera bolag på Malta. Var inte rädd för att starta företag utomlands.

Steg 1. Skapa ett holdingbolag utanför Malta

Som internationell entreprenör är det skattemässigt fördelaktigt att äga det maltesiska bolaget via ett utländskt (icke-maltesiskt) holdingbolag. Fördelarna är flera, men man kan sammanfatta det med att du har större möjligheter att planera när du väljer att ta ut pengarna för privat konsumtion (eller om du ens vill göra det).

Välj ett land som har låg företagsskatt eller obefintlig skatt på utdelningar från utlandet. Vanliga länder är Gibraltar eller Cypern. Här kan det vara frestande att välja ett offshore-land, t.ex. Panama eller Seychellerna, men det brukar bara leda till mer problem än fördelar. Bankernas extra krav på dokumentation kommer äta upp dina arbetstimmar.

Ta kontakt med en revisor i valt land och be om offert på att skapa ett holdingbolag. Uppge att  bolagets syfte är att äga ett maltesiskt tradingbolag (Maltese Trading Company). Detta borde inte kosta dig mer än 2000 – 3000 EUR.  Årlig kostnad för att ha bolaget registrerat med adress hos dem borde hamna mellan 1500 och 2500 Euro.

Steg 2. Hitta en revisor på Malta

Revisorer på Malta är bra på att sätta upp bolag. Det finns dyra revisorer som specialiserat sig på att sälja bolagslösningar till utlänningar. Dom lägger på en nolla på priset. Vill du ha en billig revisor kan du göra en sökning i Maltas gula sidor. Där kommer du hitta betydligt mer humana priser. Revisor på engelska heter ”Auditor”.

Be om offert på:

  • Setting up Maltese Trading Company
  • Yearly Audit

Steg 3. Fullmakt från Holdingbolaget för att bilda bolag på Malta

Revisorn behöver en fullmakt från ditt holdingbolag för att kunna sätta upp ditt Maltabolag. En fullmakt som säger att han har rätt att företräda ditt holdingbolag vid registreringen av maltabolaget. Revisorn som ordnade holdingbolaget åt dig kan ordna detta. Han kan ta en liten avgift för det.

Att registrera bolag på Malta ska inte kosta dig mer än att registrera holdingbolaget. Dvs mellan 2000 och 3000 euro. Jag betalade under 1 000 för mitt bolag på Malta, men det var 7 år sedan.

Steg 4. Bankkonto på Malta

Sista steget, och kanske det absolut svåraste, är att ordna bankkonto på Malta. På grund av rådande internationella regleringar är bankerna väldigt försiktiga när de tar in nya kunder. Var beredd på att lämna ut väldigt mycket information om dig och dina företag när du gör detta. Det här kan ta månader. Det här är också en av anledningarna till att undvika offshore-bolag som holdingbolag – offshore-bolag innebär att bankerna kommer fråga efter en större mängd papper.

Slutsats

Du behöver inte köpa maltabolag av dyra konsulter. Det går att starta bolag på Malta själv. Och om du vill ha tips på bra lokal revisor går det att maila mig (att hitta min e-postadress lämnas som övning åt läsaren).

Mer läsning:

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.

Leave a Comment.