Boktips, How to Win Friends & Influence People

Dale Carnegie var verksam under början av 1900-talet och jobbade framgångsrikt med att hjälpa folk att bli bättre talare. Hans stiftelse, Dale Carnegie Foundation, hjälpte varje år tusentals människor att våga prata inför folk. Gradvis började han inse att hans elever behövde mer hjälp än så. De behövde även lära sig hur man talade med människor, inte bara till. Carnegie beslöt sig för att ta fram en sådan kurs och började leta efter en lämplig kursbok. Han fann inte en enda bok som beskrev det han var ute efter och satte därför igång att skriva en själv. Bokens svenska titel är ”Hur du vinner vänner och påverkar din omgivning” och boken handlar om just det.

Boken innehåller enkla förhållningsregler, vad du bör och vad du absolut inte bör göra. Den beskriver inte bara hur utan också varför folk reagerar som de gör. Boken innehåller också flera illustrerande exempel och enkla tips.

Som företagare har jag märkt att det inte är lika viktigt vad man gör som hur man gör det. Som säljare är det extremt viktigt hur man hanterar och bemöter människor. Boken är därför väldigt givande för den som försöker driva företag.

Läser du en enda bok i år, se till att det är denna. Jag ångrar att jag inte läst boken tidigare.

Boken kom ut 1936 och exemplen är kanske lite gamla (med gamla presidenter, maffiabossar och bovar man sedan länge glömt). Sanningarna som står i den är dock tidlösa. Människans natur har inte ändrats mycket de senaste tusen åren. Utnyttja det till att bli en social mästare själv. Lär dig att vinna vänner och påverka din omgivning.

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier och simma i medelhavet (som jag har precis utanför fönstret).

3 kommentarer

Leave a Comment.