Visa din förhandlingspart att du har andra alternativ

säljareSom företagare får man många tillfällen att förhandla. Om man hela tiden testar nya saker och utvärderar dem efteråt kommer man lära sig ett och annat om hur förhandlingar och människor fungerar. Ju bättre man blir desto roligare blir det att förhandla.

När vi letade lokal tittade vi på många lokaler. Två lokaler låg mitt emot varandra på samma gata men tillhörde två olika hyresvärdar. Vi utnyttjade detta och bokade in att få se lokalerna på samma dag, den ena direkt efter den andra. Efter att vi tittat på första lokalen och skakat hand med dess hyresvärd gick vi rakt över gatan och skakade hand med den andra. Hyresvärdarna, som stod på varsin sida av gatan, blängde misstänksamt på varandra. Dessa hyresvärdar hade vi efteråt lättast att förhandla med och båda gav oss betydligt bättre villkor än andra hyresvärdar. Till slut valde vi en av dem.

Det jag lärde mig var att man som köpare i förhandlingssituationer vinner mycket på att tydligt visa att man har andra alternativ. Att man egentligen inte behöver den andra parten i förhandlingen. Om du får din motpart att tro att han måste gå ner i pris för att han ska kunna slå sina konkurrenter kommer han att göra just det. Gå ner i pris. Vilket är trevligt.

Läs vidare: Ge din motpart en utväg som gynnar dig ->

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.