Det är jobbigt att driva företag ensam, uppföljning

Förra året skrev jag ett inlägg om att det är jobbigt att driva företag ensam. Jag skrev om det jobbiga i att inte kunna dela motgångar och framgångar med en kollega. Inlägget fick många bra kommentarer. Även om många höll med om problemen varnade de även för problemen som kan uppstå med en affärspartner.

Kommentarerna var så bra att jag lyfter fram dem här.

Peter skrev:
”Jag håller med dig Tore, och inte egentligen 😉
Mitt förra företag släppte jag in flera delägare i, och det var nog mitt största misstag. Visst drev vi oss framåt och det gick riktigt bra men jag är nog mer diktator än politiker och att inte kunna fatta snabba beslut på egen hand gjorde att allt blev pest. Alldeles för långsamt för min smak.

Nu jobbar jag bara med anställda, projektanställda och egna företagare som säljer sin tid till oss. Jag styr skeppet men är ändå inte rädd för att få smuts under naglarna 🙂

Jag känner igen mig i din beskrivning av att ingen förstår hur duktig man är när man löser problem som INGEN löst tidigare. Inte ens de närmast sörjande förstår att man är ett geni *asg* Fråga min fru vetja!”

Marius skrev:
”Det finns inget bättre än att kunna dela både framgång och motgångar med. Det hjälper en att driva sig framåt.

Men det gäller att man väljer rätt partner när man väljer att driva företag med flera. I mitt fall var 1 av de 2 företagspartners som jag hade väldigt bra. Vi jobbade fantastiskt bra tillsammans när den tredje inte var i närheten, men så fort han var det så förstördes stämningen totalt (ungefär som den anställde du hade Tore 🙂 ).

Det jag vill ha sagt att det gäller att känna sig själv och sin ev. kompanjon väldigt bra, och att inte vara rädd att göra sig av med den partner som du/ni inte fungerar ihop med.

Anna skrev:
”Håller med dig att det stundsvis är tungt. Då man åstakommit ngt stort vill man dela framgången med ngn. Vänner och bekanta med “vanliga jobb” ser det som sagt som en vanlig arbetsdag – trots att jag själv befinner mig i ett lyckorus då jag bundit upp en storkund:) Eftersom man utvecklar sitt företag för att det är så himla kul – prioriterar jag (tyvärr) ofta bort sällskapslivet… Vilket säkerligen kommer ge resultat senare….

Dock finns det en massa nackdelar med partnerskap – kan väl jämföra det med vilket partnerskap som helst *asg*. En liten story från verkligheten: Jag var utomlands under en period. Min annars så trevliga partner hade, utan min vetskap, stoooora privata ekonomiska bekymmer. När jag under resans gång drivit in pengar så vi kunde betala fakturor, tömde istället kompanjonen företaget på pengar och skrev ut sig. Själv stod jag med skägget i brevlådan och med skulder över öronen. Som tur var hade jag god kontakt med skattemyndigheten, och de hade överseende med händelsen, utan att jag fick överdrivna bekymmer.
Det var inte den ekonomiska sitsen som gjorde mig mest sorgsen – utan att en god vän, som delat allt i 2 års tid, kunde svika mig på det sättet pga pengar…”

Andreas Bard skrev:
”Jag känner absolut igen din tidigare situation Tore. Vid två tillfällen tidigare har jag dock tagit in delägare i mina bolag och det har slutat i kaos på grund av att det var en dålig matchning mellan oss. Vi gtick inte ihop som affärspartners. På grund av detta har jag blivit rädd för partnerskap men i år bestämde jag mig återigen för att ta in en partner och denna gång tror jag att det kommer att bli det smartaste jag gjort i min karriär.

Så för att summera, välj noga vem du tar in som delägare.”

Kommentarerna var väldigt intressanta. Anna verkar ha upplevt mardrömmen medan Andreas varit med om både bra och dåliga val av partners. Hans tips om att vara noggrann när man väljer delägare är väldigt bra.

Mer läsning: Det är jobbigt att driva företag ensam. Mitt inlägg om att rätt person är viktigare än rätt kompetens. Mitt tips hur man får anställda som trivs och min uppmaning att man ska våga göra sig av med personal. Kom ihåg att som företagare väljer du själv dina arbetskamrater. Utnyttja det.

Det är jobbigt att driva företag ensam, uppföljning.

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.

2 kommentarer

Leave a Comment.