Våga göra dig av med personal

Under en tidsperiod hade jag en anställd som hade en negativ inställning till det mesta. Jag avslutade hans provanställning när jag upptäckte att han fuskade med tidsrapporteringen (kan jag inte lita på personen kan han inte vara kvar). Direkt efter att han hade gått för sista dagen blev stämningen på kontoret mycket bättre. Jag insåg att den dåliga stämningen (och min olust över att gå till jobbet på morgonen) hade att göra med att den anställde varit en riktig gnällspik och att det påverkade alla anställda. Det jag lärde mig av det var att hur bra någon än är på sin arbetsuppgift är det inte värt att behålla honom/henne om han/hon förstör stämmningen på kontoret.

I Sverige är det inte bara politiskt inkorrekt utan även olagligt att avskeda folk bara för att man tycker dom är otrevliga. Därför är prövotiden viktig. Anställ aldrig någon på kortare prövotid än 6 månader. Under de 6 månaderna får du ”avsluta prövotiden” när som helst och behöver inte ange varför. Det halvåret borde vara tillräckligt för att upptäcka att personen inte passar som anställd på ditt företag. Utnyttja det, nöj dig inte med halvbra.

Mannen på bilden var lite för duktig på att göra sig av med personal. Kommer du upp i hans nivå har du gått för långt.

Läs mer: Fallgropar vid lanserande av nya produkter ->

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.

4 kommentarer

  1. Väldigt intressant inlägg och en lärdom jag definitivt skall tänka på när det väl blir dags för att anställa för första gången.

    Intressant blogg för övrigt, den är nu tillagd i RSS-läsaren!

Leave a Comment.