Rätt person är viktigare än rätt kompetens

Vem är det här?Väldigt länge försökte jag fylla personalbehoven med hjälp av deltidsanställda som kunde hoppa in vid behov. Trots att företaget bara fanns i tre år hann det passera ganska många anställda, med blandat resultat. Vissa hade tidigare erfarenhet av tryck medan andra inte hade det. Vissa behövde hjälp med allt medan andra klarade sig själva. Jag märkte ganska snart att mängden hjälp och styrning någon behövde inte hade att göra med personens tidigare erfarenheter. Efter den insikten slutade jag anställa efter kompetens och gick uteslutande på personliga egenskaper och inställning.

Bäst anställd var hon jag anställde sist, en person med noll erfarenhet av kläd- och postorderförsäljning men som jag visste var duktig. Vi hade jobbat lite inom studentsvängen ihop och hon hade imponerat på mig då. Inför hennes första dag hade jag förberett en lång lista med saker jag ville att hon skulle göra under den första veckan. När dagen väl kom var jag tyvärr tvungen att dra iväg till tryckeriet på ett brådskande ärende. Jag gav henne listan och sa ”börja beta av den här” innan jag skyndade iväg.

När jag kom tillbaka hade hon inte bara hunnit göra hela listan, hon hade även hämtat posten, gått igenom inkommande returer (och klassifierat dem), städat och börjat fundera på fler saker som behövde fixas på kontoret. Jag insåg att jag hade grovt underskattat hennes förmåga och gick den dagen hem med ett stort leende på läpparna. Tyvärr blev vår tid tillsammans kort, konkursen kom fem månader senare. Hade hon och jag bara haft lite mer tid på oss tillsammans skulle vi ha erövrat världen. Hade hon börjat tidigare hade kanske Polyshop överlevt längre.

Det jag lärt mig är att fel personer måste man leda hela vägen och bära över hinder. Rätt människor pekar man i rätt riktning, sen sätter dom av däråt. Eventuella hinder forcerar dom själva. Eftersom ledande och bärande kostar tid och tid är en bristvara är det bättre att anställa rätt personer än fel.

Läsartävling: Vem är mannen på bilden och vad lyckades han göra med rätt personer?

Läs vidare: Ge när du kan ->

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.

10 kommentarer

  1. Mannen på bilden är Dr. J. Robert Oppenheimer och han var delaktig i att skapa den första atombomben.

    Efter kriget gjorde han allt i sin makt för att förhindra ett kärnvapenkrig mot Sovjetunionen.

Leave a Comment.