10 nyttiga böcker att läsa på semestern

Det är sommar och snart dags för semester. Jag brukar använda ledig tid till att läsa böcker. Bokmal som man är plöjer jag det mesta men tycker bäst om facklitteratur. Ett bra sätt att förena nytta med nöje. Eftersom jag tar semester från bloggen imorgon har jag sammanställt en lista med 10 nyttiga böcker att läsa på semestern (utan rangordning). På så sätt har ni något att läsa medan denna blogg vilar 🙂

1. E-Myth Revisited

Bok av Michael Gerber med undertiteln ”varför små företag går åt skogen och vad man kan göra åt saken” (fritt översatt av mig). E-myten är entreprenörsmyten som säger att så länge du är expert på ett tekniskt område kan du leda ett företag inom det området. Det är alltså en myt, man behöver lära sig annat också t.ex. ekonomi och administraion. Förutom att vara trevlig och underhållande är boken även mycket nyttig läsning för den som har eller funderar på att starta ett företag. Kostar 119 kronor på Bokus.

2. The future of music

David Kusek och Gerd Leonhards bok om utmaningarna och möjligheterna som musikbranschen har framför sig. I boken analyserar dom läget idag och går sedan systematiskt igenom olika framtidsscenarier. Kul läsning för den som är intresserad av internet, ekonomi och affärsidéer.
Boken införskaffas enklast via författarnas hemsida.

3. Handbok för skeptiker

Boken är från 1999 och skriven av Tord Wallström. En ren uppslagsbok i vilken författaren berättar om (och sågar) allt från afrodisiakum och alien abductions till återuppväckta minnen och änglar. En bra sommarpresent till vännen som envisas med att tro på tidningarnas horoskop. Eftersom boken har några år på nacken får man leta efter den begagnad eller på biblioteken.

4. Crossing the chasm

Alla känner vi till det engelska begreppet technology adoption life cycle (s.k. Bell-kurvan). Geoffrey Moore berättar i den här boken om svårigheterna att ta sig från Early Adopters till Early Majority. Att det är så svårt att man kan tala om en klyfta mellan de två faserna. En klyfta de flesta high-tech-startups fastnar i. För att bli mainstream och rik måste man ta sig över den klyftan. I boken skriver han även hur man ska göra. Kul och nyttig läsning på 211 sidor.

5. Praktisk retorik

Skriven av Göran Hägg och utkom första gången 1998. Med hjälp av antika och moderna exempel ger den här boken dig verktygen för att bli en bättre talare. Även om man inte är intresserad av att förbättra sin övertalningsförmåga i tal och text kommer du att ha nytta av boken. Författaren listar flera retoriska knep, exempel på hur de används, hur man känner igen dem och hur man kontrar. Efter att ha läst boken blir det enklare att uppfatta när någon inte försöker övertyga en med argument utan med retoriska trick. Mentalt självförsvar för 38 kronor.

6. Think & Grow Rich

I 20 år forskade Napoleon Hill i ämnet framgång. Genom djupintervjuer av USAs mest framgångsrika personer samt ett stort antal personer som ansåg sig själva som icke framgångsrika försökte han komma fram till vad som är nyckeln till framgång. Varför vissa alltid misslyckades medan andra hade händer som kung Midas. Boken, som först utkom 1937, är klassikernas klassiker inom framgångslitteraturen. Ett måste för oss som vet att framgång inte är en slump. Kostar 65 kronor hos Adlibris och är rekommenderad årlig läsning för varje entreprenör.

7. Porr: En bästsäljande historia

Mattias Andersson har grävt länge och tagit tid på sig att skriva den här boken som är full av fakta. Det är en objektiv och omfattande granskning av produkt och bransch. Branschens historia, teknik, politik, myter, ekonomi och produktionsmetoder granskas ingående. Ifall man inte är intresserad av allt (historiebiten är lite tung) kan man med fördel bläddra framåt i boken till de delar man är mer intresserad av. Genomgången av de största porrföretagens årsredovisningar och nyckeltal tyckte jag var väldigt intressant. Om du vill veta var ordet ”pornografi” kommer ifrån och hur lönsamt internetporr egentligen är ska du läsa den här boken. 320 sidor som kostar 39 kronor hos adlibris.

8. Skatteparadis

Handlar om just skatteparadis. Vilka de är, deras historiska bakgrund, hur det fungerar, varför de är så populära och hur du ska gå till väga för ifall du behöver ett. Oskar Engdahl lyckas göra boken lättläst och rolig samtidigt som man får en bra inblick i hur vissa bitar i den globala ekonomin fungerar. Man får även reda på varför Sverige är ett skatteparadis. 176 sidor som du får leta efter på ett bibliotek.

9. De elva sammansvurna

En bok om gruppens psykologi eller en berättelse om människors gemenskap av Ann & Marianne Fredriksson. En snabbläst bok i vilken vi får följa olika personer på en arbetsplats under omorganisation. Vad som händer och hur gruppen och de enskilda personerna reagerar. Bokens berättelse varvas med faktadelar om grupp-psykologi. Boken är inte bara spännande utan även intressant för den som är intresserad av den mänskliga naturen. Extra bra att läsa om du har anställda. 142 sidor som finns på adlibris för 37 kronor.

10. Stenbeck – Ett reportage om det virtuella bruket

Per Andersson skriver om mannen som förändrade mediasverige. Förutom flera starka företag har stenbecksfären även producerat flera bra entreprenörer som fortsätter att förändra. Nutidshistoria, ekonomi och underhållning på 400 sidor. Boken kan vara svår att få tag på i affär men finns garanterat på biblioteken.

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.

4 kommentarer

Leave a Comment.