Jag är inte orolig över internets framtid

Politiker arbetar för fullt med Ipred-lagar och Telekompaket för att begränsa folks tillgång till internet och därmed tillgången till all världens fria information. De som har dystra kristallkulor säger att internet i framtiden kan komma att bli som kabeltv är idag. Man kommer bara åt ett begränsat antal sidor som man måste betala för i förhand (och som är kraftigt övervakade av staten).

När jag tittar i min kristallkula ser framtiden betydligt ljusare ut. Internet kommer att fortsätta utvecklas, lösa problem för mänskligheten och bistå med obegränsad tillgång till fri information även i framtiden. Oavsett vad naiva politiker tror att de kan lagstifta om saken.  Superentreprenören Jan Stenbeck sa ”Politik slår ut pengar, men teknik slår ut politik.” och undvek svenska tv-lagar genom att sända tv via satellit. På samma sätt kommer tekniska lösningar göra att vi kan undvika korkade internet-lagar som politiker stiftar.

Jag är inte orolig över internets framtid. Behovet av fri tillgång till obegränsad information kommer att finnas även i framtiden. Därför kommer teknik utvecklas och entreprenörer kommer tjäna pengar på att tillgodose det behovet. Hur mycket politiker än stiftar lagar för att försöka begränsa den saken.

Teknik slår ut politik. Har alltid gjort det och kommer alltid att göra det. Därför ser framtiden fortfarande just ut.

Mer läsning: DN om telekompaketet och Lena Ewertsson om teknik och politik som påverkade tv-utvecklingen. Hon kallar politikernas försök till begränsningar för att ”stänga svarta lådor”. Boken om Jan Stenbeck och 9 andra nyttiga böcker. Bahnhof visar sig vara en entreprenör som vill tillgodose behov.

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier och simma i medelhavet (som jag har precis utanför fönstret).

2 kommentarer

  1. Kul att du tagit efter mig och börjat blogga igen!
    Det var en ganska teknokratisk världsbild du hade. Historiskt har tillgången till ”fri” information gått upp och ned och det måste således inte vara ett linjärt samband där vi hela tiden får tillgång till mer fri information.
    Och jag tror precis som dig att det blir svårt att stoppa det hjul som satts igång…

  2. Ja, det kanske är en teknokratisk världsbild. Ja, tillgången på fri information kanske har gått upp och ner vid olika epoker men om du slår ut det över längre tid får du en ökande trend. Och som du säger, det går inte att stoppa detta hjul som satts igång.

Leave a Comment.