Säg åt personalen att det är ok att göra fel

FelstavatJag hade en tid en anställd som var lite rädd för att göra fel. Eller snarare, hon var rädd för att jag skulle få reda på att hon hade gjort fel. En dag misstänkte jag att hon hade missat att lägga med fakturor i den dagens utgående försändelser. Med vårt packningssystem som vi byggt själva var det lätt att trycka på fel knapp och skriva ut ett kvitto istället för en faktura. Det var ett dåligt program som det var lätt att göra fel i. Begick man det felet fick kunden aldrig någon faktura och vi därmed aldrig någon betalning. Eftersom jag hade glömt att uppmärksamma den anställde på just detta, samt för att hon blev imponerande snabbt färdig med packningen denna dag, misstänkte jag att hon kanske hade gjort fel. Dock förnekade hon det själv. Jag kontrollerade då en försändelse och såg att den saknade faktura. Vi sprättade då samtliga försändelser och packade om dom.

Det är ok att göra fel så länge man inte försöker dölja det. Det jag lärde mig av detta var att man måste även säga det till sina anställda så att dom vet om det. Anställda begår fel minst lika ofta som du själv och det kan bli väldigt dyrt om dom börjar dölja det. När vi packade om försändelserna denna dag saknades det fakturor i ett tjugotal försändelser till ett sammanlagt värde av fem tusen kronor. Det hade varit tråkigt att gå miste om dom pengarna på grund av ett litet fel.

Den här händelsen hade också kunnat handla om att förtroende är bra men kontroll är bättre. Men det hade jag redan lärt mig tidigare. Bilden är hämtad från worldoffail.com. Här är en till på samma tema.

Bomber och granater!

Läs vidare: Använd begagnat och skräp ->

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.

4 kommentarer

  1. Hej Tore, bra inlägg. Vi skriver in i arbetsbeskrivningen i anställningsavtalet att det är ok att göra fel, att man ska se både egna och andras misstag som lärdomar snarare än misslyckanden.

Leave a Comment.