Demokratisera produktionsverktygen

Tryckpress skapar tidningarBloggaren SuperAnton erbjuder blommor i utbyte mot affärsidéer. Eftersom jag tycker om blommor kommer jag att spamma honom med idéer. Ett enkelt sätt att komma på nya internettjänster är att utgå från en redan befintlig populär företeelse och sedan skapa en tjänst som låter användare skapa sådana företeelser.

Hemsidor var redan på 90-talet populära att läsa. Användarvänliga bloggverktyg som gjorde att vanliga människor kunde skapa egna hemsidor blev en succé. Korta roliga filmklipp (som ofta gick ut på att någon halkade) var också populära På 90-talet. Youtube, som gjorde att folk kunde visa sina filmklipp för hela världen, blev en succé. I boken The Long Tail kallar författaren Chris Anderson detta för en demokratisering av produktionsmedlen. Att göra produktionsmedlen billigare och därmed tillgängliga för fler är något man kan tjäna pengar på. Bloggarverktyg och Youtube är bevis på det.

Fler exempel på demokratisering av produktionsmedlen är Egetforum.se som låter dig skapa ditt eget forum, Jinity låter dig skapa ditt eget community, WordlTV låter dig skapa din egen filmklipp-sida och Polyshop låter dig skapa din egen t-shirtbutik.

WordPress har gått steget längre och tillhandahåller en tjänst som låter folk skapa en tjänst som tillhandahåller bloggtjänsten åt användare (säg det nu snabbt 10 gånger). Exempel på användare är de svenska kulturhjältarna som med hjälp av tjänsten skapade Baywords. Ironiskt nog för att dom inte tyckte om att wordpress censurerade sina vanliga användare.

Tjänster jag inte kan hitta enkla varianter av när jag googlar (och som därför kanske kan generera en blombukett till mig) låter sina användare…
…skapa sin egen ”rolig länk”-sida (ett eget ostfrallan)
…skapa sin egen annonssajt (ett eget blocket)
…skapa sin egen bildalbumssida (ett eget bilddagboken.se)
…skapa sin egen sökmotor (sitt eget google)
…skapa sin egen torrent-sida (jag hittade bara denna roliga guide)

Länkar: Mer om hur wordpress censurerar vilket gav upphov till den fria bloggsajten Baywords skapad av en svensk kulturhjälte. Wikipedia har mer om den långa svansens ekonomi. Du kan även läsa Chris Andersons artikel i Wired som gav upphov till termen. Slutligen SuperAntons blomstrande ebjudande.

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.

Leave a Comment.