RepRap – maskinen som kopierar sig själv

reprapNär jag drev Polyshop blev jag lite av en print-on-demand-nörd. Blev väldigt intresserad av alla former av produktion som kunde göras direkt mot order. Tryck fungerar väldigt bra för detta då maskiner som trycker digitalt drastiskt minskat uppstartskostnaderna. Något som kommer mer och mer är 3d-skrivare som kan producera plastdetaljer. Än så länge är skrivarna väldigt dyra med utvecklingen går framåt. Är du inte rik kanske 3D-skrivaren reprap, som är ett open source-initiativ, kan vara ett alternativ. Skrivaren går loss på 500 dollar och du måste montera ihop den själv. Det borde inte vara några problem för en van ikeakund. Som bonus kan skrivaren kopiera sig själv. När man väl monterat ihop sin skrivare kan man producera nya skrivare med hjälp av den.

Nu undrar jag bara vad som kommer först. 3D-skrivare hos roliga prylar eller ”designa och sälj din egen actionfigur” hos Polyshop.

Läs mer på repraps hemsida. Eller kolla in en lista med saker maskinen byggt.

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.

2 kommentarer

  1. Får mig att tänka lite på Terminator.. Om 100 år kanske dom här maskinerna fått eget medvetande och producerar små elaka mördarrobotar?
    Lite nördvarning här kanske, men jag kom också att tänka på dom elaka maskinerna i serien Stargate. Dom kallas The Replicators och kopierar sig själva… Bara jag som tycker det här känns olycksbådande?

    Men om vi ska vara allvarliga, jag tycker det här med 3D-skrivare är riktigt coolt, kan lugnt tänka mig att köpa en skrivare och börja producera mina egna skrivare och prylar för försäljning.
    Om 100 år lär vi göra allt i såna här skrivare.. Bilar, cyklar, datorer, människor..?

  2. Daniel, vi kommer köpa dem på elgiganten för 449 kronor. Plastpatronerna som följer med kommer dock bara vara halvfulla och nya kommer att kosta dubbelt så mycket som 3d-skrivaren. 🙂

Leave a Comment.