Sagan om Itera – fler som delar med sig

För ett tag sedan hade jag ett inlägg om fallgropar vid lanserandet av nya produkter. På bilden i det inlägget var det en cykel. Cykeln hade namnet Itera, var av plast, kallades för evighetsmaskinen, hypades och floppade i början av 80-talet. Bilden lånade jag ifrån Lasse Collins hemsida, en av de som var med när cykeln tog fram och lanserades. På sin hemsida har han skrivit om resan. Han avslutar sin berättelse med att ge följande råd:

  • – För mycket press i tidigt stadium som berättar för mycket om de mycket djärva mål som man senare får svårt att nå upp till, är inte bra.

  • – För snävt tilltagna tider från idé till det att produkten ska vara ute på marknaden, så att man inte hinner lösa färdigt de tekniska problemen, är inte bra.

  • – För optimistiska tankar om distributionskanalernas intresse, så att man kanske upplevs som lite för nonchalant i de första kontakterna, är inte bra.

  • – För innovativa produkter som om de får fotfäste kan ställa till verkliga svårigheter för konkurrenterna, är inte bra om man inte är beredd på att försvara sig, eller kanske inte ens fattar vad som är på gång.

  • – För lite kunskap om branschen man ger sig in i, är inte bra.

  • – För uppmärksammad reklam som visar upp produkten så att alla människor snabbt kan bilda sig en uppfattning om den, är inte bra om produkten i början av olika orsaker inte riktigt håller måttet.

  • – Försenade leveranser så att säsongen är slut innan några produkter kommer ut, är inte heller bra och kan få den bästa och mest omtalade produkt på fall. Redan innan den egentligen funnits.
  • Lasse Collin och en Itera

Berättelsen är väldigt intressant ur ett entreprenörsperspektiv, rekommenderad helgläsning. Sagan om cykeln Itera går att läsa på Lasse Collins hemsida.

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier och simma i medelhavet (som jag har precis utanför fönstret).

1 kommentarer

Leave a Comment.