Såhär får alla jobb

Det diskuteras flitigt i Sverige om hur samhället ska lösa arbetslösheten. Samtidigt råder det enorm brist inom vissa yrken. Denna konstighet ska vi nu råda bot på. Därför presenteras detta blogginlägg.

Hur vi utrotar arbetslösheten och ALLA får jobb.

Till att börja med: Det här inlägget riktar sig inte till politiker. I ren JFK-anda kommer jag inte föreslå några politiska åtgärder. Istället handlar det här inlägget om hur Du, som medborgare, ska kunna fixa arbetslösheten.

Om du är arbetslös, plocka ett yrke i listan och börja jobba med det.

Arbetslösa svenskar

Bristyrke 1: Webb-Programmerare

Mer och mer går mot att vara webben. Det råder stor brist på personal som kan programmera för webben.

Så här får du jobb som webbprogrammerare:

 1. Ta en kurs på Code Academy i Ruby on Rails och en kurs i HTML & CSS

 2. Gå igenom alla stegen och bygg en enkel RoR-sida.

 3. Sök jobb på en webbyrå, visa upp RoR-sidan du byggt.

 4. Var öppen med att du precis lärt dig programmera men vill lära dig mer. Stå ut med en låg lön första året i utbyte mot att du är där för att lära dig.

 Grattis, du har nu jobb som webb-programmeare!

Bristyrke 2: App-programmerare

Om du inte bott under en sten de senaste 5 åren har du märkt att alla skaffat en smartphone. Dessa behöver program. Det finns alldeles för få personer som kan bygga sådana program.

Så här får du jobb som app-programmerare

 1. Ta en kurs hos Udemy i app-programmering9

 2. Gå igenom alla stegen och bygg en liten app som fungerar.

 3. Sök jobb på en byrå som jobbar med appar, visa upp appen du försökt bygga.

 4. Var öppen med att du precis lärt dig programmera men vill lära dig mer. Stå ut med en låg lön första året i utbyte mot att du är där för att lära dig.

Grattis, du har nu jobb som app-programmerare.

Bristyrke 3: Vilken programmerare som helst

Det finns massor av programmeraryrken. Och förutom Cobol-expertis råder det brist på all möjlig kompetens. Kan du programmerare får du jobb. Så in på Code Academy (som är gratis), Udemy (som kostar en slant) eller code.org och kompetensutveckla dig själv.

Bristyrke 4: WordPress-hackare

Det absolut vanligaste publiceringsverktyget för hemsidor är idag wordpress. Det är gratis och det är lätt att konfigurera om man vet vad man håller på med. Tyvärr råder det brist på just sådana personer.

Så här får du jobb som wordpress-hackare:

 1. Kika på denna videotutorial om WordPress, gå sen igenom denna PHP for wordpress-tutorial.

 2. Skaffa en webbhosting och skapa tre wordpress-sidor själv (med lite olika plugins, avancerade teman och andra funktioner).

 3. Sök sedan jobb på en webbyrå, visa upp wordpress-sidorna du byggt.

 4. Var öppen med att du precis lärt dig wordpress men vill lära dig mer. Stå ut med en låg lön första året i utbyte mot att du är där för att lära dig.

Grattis, du har nu jobb som wordpress-hackare och varenda byrå i Stockholm kommer att vilja anställa dig.

Bristyrke 5: SEO-konsult

SEO-branschen växer med 20-30% per år. Det är mycket ont om folk att anställa då det är ont om officiella utbildningar.

Så här lär du dig grunderna i SEO

 1. Gå med i SEObook.com. Det kostar 300 USD i månaden men du behöver inte vara med mer än 3 mån. 900 USD är visserligen en summa, men inte högre än att du kan plocka jordgubbar en månad för att få ihop den.
 2. Gå igenom alla utbildningsmodulerna, minst två gånger.
 3. Läs de 50 viktigaste trådarna i forumet och fråga forumets experter om råd vad man bör fokusera på som nybörjare. Här hänger de bästa och umgås du med grisar, äter du grisars föda.

När detta är gjort

 1. Leta upp tre affiliatesegment
 2. Bygg sajter i dessa segment
 3. Ranka upp dem. Du behöver inte vara etta men då SEO är ett praktiskt yrke, bör du öva live.

Nu kan du söka jobb hos en SEO-byrå, visa upp affiliate-sajterna som referenser på vad du kan.

Grattis, du har nu ett jobb som SEO-konsult.

SEO-konsult

Bristyrke 6: Svensk personal på Malta

Lönerna är lägre men vädret är bättre. Livskvaliten är härlig. Det råder brist på personal som har allmän hyfs, arbetsmoral och kan svenska.

Så här får du jobb på Malta:

 1. Läs mitt blogginlägg med 10 tips till den socialt inkompetenta ungdomen. Lär dig knepen utantill.

 2. Gå in på gruppen ”maltasvenskar” på facebook och be att få komma i kontakt med en rekryteringsagent.

 3. Köp en enkel Ryanairbiljett ner till Malta

Grattis, du har nu jobb på en mycket trevlig ö i Medelhavet. Fira med Mojito!

Flytta till Malta

Bristyrke 7: Adwordsexperter

Adwords är Googles annonsystem. Googles system belönar relevanta annonser till deras användare. Det gör det mer komplext att jobba med än vanlig media. Det är inte bara att betala fakturan, så får du synas, som på aftonbladet. Branschen är relativt ny vilket innebär att det finns stor brist på adwordsexperter.

Hur du får jobb som adwordsexpert

1. Gå Googles online-utbildning för adwords, den är gratis

2. Gå Googles online-utbildning för Google Analytics. Även denna är gratis.

3. Anmäl dig till Brad Geddes onlineutbildningar för Adwords. Här finner du den avancerade kunskapen du behöver. Den kostar endast 79 USD i månaden.

Det är lite svårare att få praktiskt kunskap i Adwords. Det kostar trots allt pengar att öva. Det du gör, för att få övning är att du kontaktar de lokala webbyråer som finns överallt i Sverige och säger till dem att du kan hjälpa dem hantera deras små adwordskunder, gratis. När du gjort ett tiotal kunder, även om de är små, kan du söka jobb som junior på vilken PPC-byrå som helst i Sverige.

Alla kan få jobb!

Tyvärr finns det farliga myter som Så här kommer lite dödande av myter.

Myt 1: ”Alla kan inte jobba med internet”

Programmering kan du göra via internet. Du kan alltså vara i Sverige och jobba på ett projekt i USA, Uganda, Ungern eller Ukraina. Undersökningar visar att det bara i USA kommer att saknas en miljon programmerare de kommande 7 åren. Antal arbetslösa i Sverige är färre än 400 000 st.

Det finns alltså ett större behov av programmerare endast i USA än det finns arbetslösa i Sverige. Lägger vi till Europa (där det saknas 300 000 programmerare) och globalt blir bristen ännu större. Det finns alltså programmeringsjobb åt alla arbetslösa svenskar.

Myt 2: ”Alla kan inte lära sig programmera”

Det här är en farlig myt för att den påstår något som är halvsant. Alla kan inte bli superbra på att programmera.

Alla fotbollsspelare kan inte bli Zlatan. Alla programmerare kan inte bli John Carmack eller Linus Thorvalds.

Men du behöver inte vara bäst i Europa för att få spela fotboll (jo, Zlatan är och kommer alltid vara bäst, alla som påstår något annat ljuger). I fotboll räcker det att du är tillräckligt bra för en divison 1-klubb för att ha betalt.  Eftersom det är en sådan enorm brist på programmerare räcker det med betydligt sämre förmåga än så för att få ett betalande programmeringsjobb.

Alla kan bli tillräckligt bra på programmering för att kunna försörja sig på det. Att sitta och kommentera annans kod är t.ex. inte så svårt.

Myt 3: ”Jag kan inte jobba med programmering för jag tycker inte att programmering är kul”

För det första: livet är inte en dans på rosor. Om du ville jobba med det du tyckte var kul skulle du ha lagt de där 10 000 timmarna på gitarr, fotboll, konståkning eller vad det nu är du brinner för.

För det andra: när det gäller mjukvaruutveckling finns det mycket mer än bara programmering. Det fina är nämligen att det finns andra yrkesroller i branschen. Det behövs skribenter av specifikationer, buggtestare, kvalitetsgranskare, designers, projektledare, säljare, användbarhetsexperter osv osv. Om du har en förståelse för programmering kan du jobba med något av alla dessa områden. Utan att behöva jobba med programmering.

Fiffigt va?

Myt 4: ”Det är inte så enkelt som du försöker få det att låta. Det behövs statligt finansierad utbildning och fina diplom.”

Om du frågar en programmerare hur han lärde sig programmera kommer han nostalgiskt berätta om sin första 386’a och BASIC-programmering. Eller hur han lärde sig C-snuttar genom att skriva addons till datorspel eller hur han lärde sig PHP genom att bygga en filmdatabassida på kvällarna. Frågar du en SEO-konsult kommer han berätta om sina första affiliate-projekt och hur han på kvällarna lusläste alla SEO-bloggar och forum.

Jag har fortfarande inte träffat en programmerare som svarar att han minsann lärde sig skriva programkod genom att sitta i en föreläsningssal 8 timmar om dagen.

De finns säkert, men de är helt klart i minoritet.

Färdigheter och kunskaper skaffar man sig genom att testa att utföra något. Inte genom att jaga diplom.

Tro mig, jag la 5 år av mitt liv på att jaga ett.

Vad DU kan göra för att minska arbetslösheten.

Stort grattis till dig som orkat läsa så här långt! Du belönas härmed med en länk till en film med katter som masserar hundar. Efter att du tittat på katterna är det dags för handling! Dags att lösa arbetslösheten en gång för alla.

Så upp till kamp kamrater, systrar och bröder. Tillsammans kan vi lösa arbetslösheten!

Om du är arbetslös:

Välj ett område på listan och skaffa dig ett jobb. Grattis, du är nu ej längre arbetslös och du har minskat sveriges arberslöshet med en person.

Om du är företagare:

Om det kommer någon till dig som vill börja med låg lön i utbyte mot att lära sig jobbet, så anställ denna någon. Grattis, om ett år har du en resurs och du har minskat sveriges arbetslöshet med en person.

Om du har en blogg:

Skriv ett inlägg där du delar med dig om hur man får ett jobb i din bransch. Dela med dig om hur du lärde dig ditt yrke och jag lovar att länka.

Mer läsning: Björn Sennbrink berättar om hur han blev konsult.

Om du är politiker:

Inse att det inte är ni politiker som ”skapar jobb”. Det är vanliga medborgare som gör det. Så sluta ta åt er äran när marknadskrafterna skapar välstånd och sluta hälla grus i maskineriet när det går dåligt.

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.

9 kommentarer

 1. I en jobbdebatt som mest handlar om olika typer av arbetsmarknadsinsatser och väldigt lite om konkreta åtgärder och eget ansvar så tycker jag detta blogginlägget är spot-on och viktigt! Mer konstruktiva idéer om vad varje individ faktiskt kan göra för att ta kontroll över sin situation/sitt liv likt detta välkomnas. Bra Tore! Med vänlig hälsning, / Håkan Liljeqvist (som för övrigt tillhör skaran som har gjort det du skriver om i praktiken och idag har ett företag som jag byggt från noll och inget till något som både förverkligar och försörjer mig)

Leave a Comment.