Går det att bygga tekniska tjänster med hjälp av Freelancer?

Förra veckan fick jag brev från en 21-årig ekonomistudent, med många affärsidéer inom tekniksektorn men saknade kunskaper inom programmering. Han hade sett mitt inlägg om Freelancer.com och undrade om det var något för honom. Publicerar mitt svar här då jag tror att fler kan gilla läsningen.

Han frågade två saker:

  1. Är det möjligt att använda sig av Freelancer trots att jag har begränsade kunskaper?
  2. Är risken stor att man blir besviken om man skickar ut hela arbetet på en person via Freelancer?

Jag gör affärer - Därför finns jag

Svaret på frågorna är:

  1. Ja
  2. Ja

Svar 1. Det går att göra! 

Det hela beror givetvis på hur svår applikationen är bygga.

  • En hemsida = Enkelt.
  • Whatsapp-klon = Svårt.
  • En välfungerande Whatsapp-klon = I princip omöjligt.

Svar 2. Du kommer att bli besviken!

Du kommer att bli väldigt besviken, många gånger. Min bedömning är att ena halvan frilansare är klåpare och andra halvan är omöjliga att kommunicera med. Det går att hitta guldkorn (jag har gjort det) men i de flesta fallen kommer du helt klart bli besviken.

Jag startade en gång i tiden ett projekt: http://fiverroftheday.com/ där jag testade ett fiverr-projekt om dagen. Jag tröttnade eftersom 99% av det jag fick skickat till mig av frilansarna var ren skit.

Ja, du kommer att bli besviken.

Men du ska ändå göra det!

Affärer och företagande handlar om ”Learning By Doing”.  För att bli framgångsrik företagare måste du testa massor av saker. Du måste testa, misslyckas, bli besviken och testa igen. Målet är att lära sig något vid varje misslyckande.

Trots alla besvikelser använder jag mig fortfarande flitigt av både oDesk och Freelancer. Varje gång jag fått dåligt resultat med en frilansare har jag nämligen ställt följande fråga till mig själv: ”Hur undviker jag det här dåliga resultat nästa gång”. Varje besvikelse har lärt mig något och förbättrat mina inköpar-färdigheter.

Försök att förlora så lite pengar som möjligt på varje misslyckande. Satsa inte hela sommarjobbs-pengen på samma häst. Bygg billigt och snåla. Du kan lära dig lika mycket om internationell kommunikation genom att förlora $50 på ett projekt som genom att förlora $1000.

Alternativet, att sluta drömma, är värre.

Alternativet är att du ger upp alla drömmar om att bli rik, rättar in dig i Svensson-ledet och tar ett vanligt jobb som alla dina studiekamrater. Du kommer inte behöva ta några risker och din största besvikelse kommer att vara att fel låt vann på melodifestivalen. Ett enkelt, riskfritt och problemfritt liv, men du kommer aldrig få uppleva glädjen av att skapa och driva ett eget företag.

 Try, Fail, Learn, Repeat.

Genväg: Lär dig programmera

Ett sätt att bli bättre på att köpa in programmeringstjänster är att lära sig programmera själv. Du är 21, gott om tid att lära sig. Lägg ett år på att lära dig att programmera. Därefter kommer det bli mycket enklare att köpa in tjänster av frilansare (gärna samtidigt som du försöker köpa billiga tjänster på Freelancer).

Det är inte svårt att lära sig programmera, till och med jag har lärt mig det. Du behöver inte bli duktig. Bara kunskapen om skillnaderna mellan en variabel och en funktion kommer att spara många tusenlappar vid nästa misslyckande.

Upp på hästen och kör hårt!

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.

2 kommentarer

  1. Ett trick för ”små uppdrag” är att hitta en person som man kontinuerligt kan skicka grejer till.
    Har en pakistanier, Faisal, som jag skickar grejer till med jämna mellanrum. Alla möjliga (och omöjliga) uppdrag. Då slipper man jobbet med att rekrytera nytt varje gång man vill få något gjort.

Leave a Comment.