Att vara företagare är att vara brandman

Att driva företag är att vara med om ett roligt äventyr. I ett samtal med en äldre företagare liknade han arbetet Företagare med brandmannayrket. Man släcker bränder. Lagom till att man släckt en brand har det börjat brinna någon annanstans. Man arbetar med att förebygga bränder men likt förbannat måste man rycka ut snart ut igen på grund av något man omöjligen kunde förutse. Jag kände igen mig i den äldres beskrivning. Jag behövde ofta rycka ut och jag hade alltid jour. Men jag var fortfarande mitt i ett underbart äventyr.
Brandman

Jobbar du med internet kan det hända att du även är samuraj.

Läs mer: Var öppen med dina behov till omgivningen ->

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.

6 kommentarer

 1. Själv har jag drivit konsultbolag i många år, det skiljer sig på många sätt ifrån produktionsintensiva verksamheter. Det här med att släcka bränder har jag aldrig upplevt, edt upplevde jag däremot ofta hos mina kunder.

  Det går inte att undvika, men lägger man väldigt mkt tid på ”brandutryckningar” är det ett tydligt bevis på kvalitetsbrister i verksamheten.

  Har du planer på att starta en ny verksamhet? Erfarenheterna från Polyshop AB kommer att vara guldvärda.

 2. Ja, du har nog rätt i att om man är beroende av att leverantörer, processer och materiella ting ska fungera (maskiner osv) så finns det ju lite mer som kan gå åt skogen.
  Som du säger är många brandutryckningar ett tecken på kvalitetsbrister. Varje gång man var tvungen att släcka en brand lärde man sig dock hur man skulle förebygga den nästa gång. På så sätt blev man bättre och fick ett stabilare företag.

  Jag har ca ett år kvar på studierna, sen ska jag starta någon ny verksamhet. Det ser jag fram emot.

 3. Så länge man lär av brandutryckningar och försöker undvika dem är det inget fel. 😉
  Linköping är en trevlig studentstad. Jag pluggade ekonomi där för drygt 10 år sedan, fasen va tiden går….

  Hade studentrum vid flamman, vilka minnen ; )

  Min egen blogg är inriktad mot privatekonomi, har inte skrivit mycket om mitt företagande där, har inte riktigt tyckt att det har passat in. Ska försöka ta och ändra på det och ta med de bitar av företagandet som man kan dra lärdom av även som privatperson. Lustigt att jag inte har gjort det?

Leave a Comment.