Tävling: Identifiera det onödigaste TillväxtProjektet

”Att ta från de rika och ge till de trevliga” är en form av korruption. När skattepengar inte går till ”skola-vård-omsorg” utan istället till beslutfattarnas kompisar tappar man lätt sugen att betala skatt.

Vi skrattade åt Senegal som byggde en staty i öknen för 200 miljoner. Samtidigt gör vi samma sak själva. Svenska beslutfattare slänger, liksom afrikanerna, pengar på kulturprojekt och onödiga leksaker.

Tillväxtverket, vars officiella uppgift (enligt wikipedia) är ”att utveckla och genomföra insatser som främjar entreprenörskap, ökad konkurrenskraft och tillväxt i företag ” har publicerat en lång lista på projekt som fått pengar. Läsningen är tragikomisk.

Projekt som fått pengar

Härnösands kommun, 17 miljoner till bygget av en curlinghall. Motivering: ”Det skulle gynna det besöksbaserade näringslivet” (projektid: 151628).

”Curling Valley”, Svensk industris nya tillväxtmotor? (endast 17 miljoner).

Jamtli (ett museum i Östersund) fick 3 miljoner för att ”påvisa företagsmöjligheter med kulturarvet som utgångspunkt” (projektid: 151632). De fick också 7 miljoner för att bygga en 70-talspark (projektid: 147948). Komplett med ”en park, en villa, 4 små pensionärslägenheter, ett torp samt sommartid ha en avdelning (dagis) i den kommunala förskolan, allt ska vara i 70-tals miljö.” De fick de sju miljonerna med motiveringen att det ”ska attrahera fler besökare till regionen och skapa arbetstillfällen.

Så här glad blir man av att återuppleva 70-talet (för 7 miljoner).

Det bästa jag hittat hittills är dock Kommunförbundet region Värmland som fått 9 miljoner för att locka folk att bosätta sig i Värmland med motivering att ”därmed öka befolkningsmängden i yrkesverksam ålder för att på så vis kunna säkra behovet av kompetens för regionens företag och organisationer.” (projekt id 151105). Det är min favorit för att det är ett nollsummespel för Sverige i stort. De som flyttar in till Värmland måste ju flytta ut från något annat län och därmed minska det länets befolkningsmängd i yrkesverksam ålder.

Ett nollsummespel som kostar skattebetalarna 9 miljoner kronor.

Flytta till Värmland, vi har tårta.

Tävlingen, hitta ett projekt som är löjligare än de ovan nämnda.

 1. Kolla igenom Tillväxtverkets lista med projekt som fått pengar.
 2. Hitta ett projekt du tycker är löjligast och skriv om det i en kommentar
 3. Glöm inte bort att ange projekt-id och varför projektet är onödigt/löjligt (ju roligare motivering desto bättre)

Det roligaste bidraget vinner ett hemligt pris. 🙂 Kanske en iphone, kanske en middag eller kanske en tripp till Östersunds kulturmuseum (mycket hett om du gillar orange).

Mer läsning: Bloggen ”mitt 70-tal” om du vill ha nostalgitrippar betydligt billigare än 7 miljoner.

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.

10 kommentarer

 1. Projektnamn/Project name:
  Dansregion!

  Projektbeskrivning/Project description:
  Visionen för projektet är att etablera Inre Skandinavien som den främsta dansregionen på nationellt plan näst efter storstäderna i Sverige och Norge. Samarbetet med kommunerna kan leda till fler arbetstillfällen som sträcker sig utanför konstartens gränser till följd av de synergieffekter som uppstår när dansen möter nya branscher och verksamheter. Även ur hälsosynpunkt kan dans med sina många genrer och sociala aspekter ha mycket gott att tillföra. En satsning på dans kan leda till att fler kreativa unga människor lockas till regionen för att delta i dansaktiviteter och annat utvecklingsarbete. Vid Karlstads universitet startar Sveriges andra lärarutbildning med dansinriktning.

  Ärende-ID/Project-ID:
  70131

 2. Hahaha!

  Vilka galna projekt!
  Hur kan någon levande människa betala ut dessa pengar?

  Det är inte konstigt att det hela tiden fattas pengar i statens kassakista, när degen går till denna sortens projekt!

 3. Tillväxtverket är inte det enda verk som ger mig värk. Men jag undrar om de inte själva insett hur urbota löjliga en del av de projekten de sysslar med och välkomnar granskning av den egna verksamheten. Jag hoppas åtminstone det.

  Andra myndigheter är lite svårare att granska, även om det säkert går.

  Utanför tävlan så vill jag anmäla det här projektet som ett av de löjligaste, även om det inte hör till: http://www.jordbruksverket.se/formedier/nyheter/nyheter2011/negativmediabildpaverkarungasuppfattningomhemorten.5.6920cb9813122f26a5e80002039.html

  Carlos Rojas Beskow verkar fortfarande använda Sveriges förorter som sin egen personliga kassakista.

 4. Angående Östersund: att bygga en 70-talspark kan vara något som våra efterlevande kan bli riktigt nöjda med. För att kunna leva i vår framtid behöver vi känna vårt förflutna, och historielöshet är aldrig bra. Det är svårt att värdera i pengar. Men motiveringen att det skulle skapa arbetstillfällen är ju löjlig, det gör det ju bara under uppbyggandet.

  Angående Värmland: Jag håller med att det är dumheter om Värmland får dessa pengar, om ingen annan får de.
  Däremot är det troligt att det är nationalekonomiskt lönsamt att få hela Sverige att leva (eller åtminstonde största delar av det).

  Att initiera ett projekt för detta låter inte bra, det måste vara en naturlig del i all regionens verksamhet att kunna attrahera arbetskraft.

 5. Anders, precis, om vi ska bygga det med motiveringen att ”det är bra att känna till vårt förflutna” ska det gå under museum-budgeten eller skolbudgeten. Det ska inte byggas med förevändningen att ”det skapar jobb”.
  Och det är det som är det korruptionella i det, så länge du känner rätt person kan du få pengar för vad som helst.

 6. Ellmo, men herregud, ska vi betala en tjomme för att åka land och rike runt och berätta för folk att ”förorten är helt ok”?? Är det inte bättre att anställa läkare eller lärare för de pengarna istället??

  Sinnesjukt 🙂

Leave a Comment.