Det är lätt att slösa med andras pengar

I Senegal har politikerna lagt ut över 200 miljoner på att bygga en ful staty som ingen tycker om. Statyn ska tydligen locka turister och därmed ge arbetstillfällen till landet. Kritiker tycker dock att man borde lagt pengarna på infrastruktur istället, något landet saknar. Det hade gett betydligt mer arbetstillfällen och nytta till samhället anser dom.

Det är lätt att skratta åt de stackars afrikanerna. Men man borde inte skratta. Vi gör samma misstag i Sverige. Varje år öser vi ut miljoner på offentlig konst och stöd till olika muséer. Har du t.ex. besökt Slipstensmuséet eller Slöjdmuséet? Du har betalt för det.

Problemet är att när folk ska köpa saker för andras pengar, då bryr man sig inte om vad det kostar. De afrikanska politikerna skulle knappast köpt en stor stålkoloss för 200 miljoner om de var tvungna att själva ta finaxlån för att finansiera det. Samma sak i Sverige. Ingen politiker skulle frivilligt ge bort sina egna pengar till SAS, Saab eller slipstensmuséet, men de har inga problem med att ge bort Dina pengar.

Enda skillnaden mellan Sverige och Senegal är att de byggde ett stort monument synbart i öknen medan vi gömde dem i de djupa skogarna. Gömda så att ingen ska märka slöseriet.

Se även Martin Borgs film 1200 Miljarder, det är en bra skräckis.

Uppdatering: Politiker gör av med andras pengar för att sätta Karlstad på kartan.

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.

4 kommentarer

  1. Parallelen till senegal blir säkert ännu mer skrämmande om man skulle börja rota i relationerna mellan vilka som jobbar på de där museerna och de som bestämde att de skulle byggas ….

Leave a Comment.