Margaret Thatcher om relativ fattigdom

I somras diskuterades den ”ökade barnfattigdomen i Sverige” vilket utgick ifrån en syn på fattigdom som något relativt. Vissa har den konstiga föreställningen att man blir mättare på mindre mat så länge ens lunchkamrater också äter mindre. Jag anser att det är trams. En relativ syn på fattigdom är att hänvisa till folks avundsjuka istället för folks faktiska behov.

Debatten är dock inte ny, den blossar upp med jämna mellanrum. När Margaret Thatcher, efter 11 år som premiärminister, avgick debatterades hennes eftermäle. Alla höll med om att hennes marknadsreformer lett till att ekonomin förbättrats för samtliga, ändå fanns det kritiker:

Nästa gång ni hör en vänsteranhängare använda orden ”relativ fattigdom” kan ni minnas Thatchers varnande ord: ”He would rather have the poor poorer, provided the rich was less rich” (på svenska: ”han ser hellre att de fattiga var fattigare så länge de rika var mindre rika”)

Med andra ord: Relativ fattigdom är trams och det visste man redan 1990.

Mer läsning: Hur jag ökat barnfattigdomen på Malta.

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.

3 kommentarer

  1. Skriv ihop ett detaljerat och intressant inlägg som är optimerat för söktermen ”barnfattigdom”, förklarar problematiken med den nuvarande mätningen och länkar till ditt Malta-inlägg samt visar videon ovanför. Därefter förklarar du att personer som söker på termen idag får en vinklad och felaktig bild av verkligheten utifrån topp 10-resultaten varpå du uppmuntrar dem att länka inlägget med ”barnfattigdom” som ankartext. Om du har tid så kan du dessutom skapa någon badge med texten ”jag ökar barnfattigdomen” eller liknande som länkar till din sajt och besökarna själva kan lägga till på sin sidebar.

    När inlägget är publicerat så länkar du på Twitter och tar kontakt med några blogare du känner och ber dem hoppa på. Jag ställer t.ex. gärna upp och bloggar, twittrar samt skriver om det på SEO-forum. Får du bara igång ett moment, likt sajten om självmord, så kommer allt gå av sig själv i takt med att andra sprider det vidare.

    Viktigast är som sagt att det är ett bra inlägg.

Leave a Comment.