Hur du sållar bort spammande frilansare

På frilanssidor som odesk och freelancer.com råder köparens marknad. Det finns betydligt fler frilansare än uppdragsgivare. Det enda sättet för frilansarna att få ett jobb verkar vara att spamma alla nya uppdragsbeskrivningar.

Två minuter efter att du postat din detaljrika och kärleksfullt noggrant utformade tekniska spec har du 15  ”I have read the instructions and can start immediately”-meddelanden i din brevlåda. Två dagar senare har du 50 ansökningar från frilansare som alla hävdar att de kan utföra arbetet med bravur. Det kan då vara svårt att veta vilka som är bra och vilka som är skräp.

Har dock kommit på ett knep.

När jag sökte designer till omslaget till min bok bifogade jag en skiss:

Längst ned i uppdragsbeskrivningen skrev jag:
All bids that does not contain the text above the girl in the picture will be ignored. This is a test to remove all the freelancing spambidders.

Av 20 bud var det bara 2 som hade med texten. Efter en snabb koll på de två frilansarnas portfolion (kolla alltid deras portfolio om det handlar om designtjänster) fick den ena jobbet. Han gjorde sedan ett kanonjobb.

Resultatet kan du se på bokens sida.

Vad har ni för knep för att sålla fram de bra frilansarna?

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.

2 kommentarer

  1. Jag brukar försöka hålla koll på vilka frilansare som buder och får uppdrag från andra och göra lite research. Och sedan bjuda in dem, och när jag har ett nytt projekt så bjuder jag in dem igen som jag vet levererar.

  2. Tre enkla tips.
    1. ha lång ”bugg fixnignstid” och hålla inne med betalningen tills dess att allt funkar 30% i start 70% vid slutfört jobb.
    2. Ha 24/7 skype kontakt
    3. Ge dem arbetsprov,

Leave a Comment.