Sex lärdomar av att starta företag utomlands

För snart fyra år sedan flyttade jag utomlands och startade företag på Malta. Här följer en snabb genomgång av sex saker jag hunnit lära mig.

karta-pa-varlden

1. Du måste bevisa att du existerar

I Sverige räcker det med ett personnummer och ett id-kort, sen vet alla vem du är. Utomlands måste du ha pass, bankreferenser (med alla stämplar), kopior av pass underskrivet av polisen, elräkningar som bevisar var du bor och ett anställningsavtal från din arbetsgivare. Annars blir det svårt att skaffa bankkonto.

I Sverige är du ”inne i systemet” med ett personnummer och det öppnar många dörrar. Utomlands måste du bevisa att du är verklig. Ett bra tips är att alltid spara el- och telefonräkningar (s.k. ”utility bills”), banker älskar sådana.

2. Extra viktigt att allt är skriftligt

I Sverige gäller muntliga avtal enligt lag och det är Sverige ganska unikt om. Givetvis gör du bäst i att alltid ta saker skriftligt eftersom det är svårt att bevisa vad folk sagt. Lagen gör dock att folk sällan ljuger dig rätt upp i ansiktet.

Utomlands gäller endast skriftliga överenskommelser. Det leder till en kultur där muntliga överenskommelser inte bara struntas i utan till och med används för att missleda motparten. Jag lärde mig detta när min motpart öppet erkände att muntligt lovat något och därefter valt att strunta i det. Hans försvar: ”Jag trodde inte det var viktigt för dig eftersom du inte skrev in det i kontraktet”.

3. Bolag och bokföring fungerar likadant

AB, AS, Gmbh, INC, LTD osv. Det är inte mycket som skiljer dem åt. Alla har aktieägare och aktiekapital. Alla behöver göra bokföring, betala moms, lämna årsredovisning och skatta på vinsten. Nivåer och brytgränser kanske skiljer sig åt och blanketterna ser lite annorlunda ut men förstår du hur det fungerar i Sverige kommer du fatta hur det går till utomlands.

4. Det är dyrt att växla pengar

Jag förlorar 2,5% på varje växling. På en 100 000 kronors-faktura är det 2500 kronor vilket är mycket pengar i de flesta branscher. Det går dock att minska kostnaden genom att sätta upp ett SEK-konto, samla på sig en stor summa på det och sen förhandla till sig en bättre kurs vid en engångsväxling. Det blir aningen billigare men är fortfarande dyrt. Det tar också tid och tid måste entreprenören vårda väl.

5. Du förlorar närheten till kund

Bra kundkontakt är extremt viktigt. Att ha sitt företag i ett land med lägre löner och skatt gör att du har en edge mot dina konkurrenter kostnadsmässigt. Att befinna sig utomlands innebär dock en risk att du förlorar viktig kontakt med kunderna. Om du ska sälja till ett annat land än där du har produktionen måste du vara beredd på många resdagar. Lär dig älska Ryanair.

6. Låg skatt är fantastiskt

Som företagare i Sverige är det lätt att fantisera om hur många fler man skulle anställa om politikerna sänkte arbetsgivaravgiften. Att få uppleva det utomlands är att få fantasin bekräftad. Jag hade inte kunnat expandera i den takt jag gjort om det inte var för det låga skattetrycket på Malta. Låg skatt är fantastiskt.

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.

12 kommentarer

  1. Du hade lika gärna ha flyttat till Norrland om det bara är arbetsgivaravgiften det handlar om, 21,42 %! Vid en snabbkoll fick jag fram att de för de flesta på Malta så är soc.avgiften 20 %. OK, 10 % betalas av den anställde men på nåt vis ska det väl ändå finnas kvar att leva på. Nä, det kan inte vara skillnaden på 1,42 % som är avgörandena, det är det generella löneläget som är grejen! Fast jag hade också hellre flyttat till Malta än till Vilhelmina.

  2. Per, tack för kommentaren! Det har jag missat, att Norrland har lägre arbetsgivaravgift. Gäller det i hela Norrland? Finns ju en del fina platser där 🙂

    Den största fördelen med maltesisk arbetsgivaravgift är att den har ett tak på ca 260 euro/månad och anställd (vilket man kommer upp i ganska snabbt).

  3. Om jag minns rätt, hela Norrland och delar av nordvästra Svealand, d.v.s. Åre och Sälen finns med! Har funnits sedan 2002 utan att ha någon större effekt på sysselsättningen så låg arbetsgivaravgift är ingen mirakelkur.
    Sedan kan man ju alltid diskutera om regressiv beskattning är bra för ett samhälle, ett hett ämne just nu verkar ju vara den tilltagande ojämlikheten i världen och dess ev. våldsamma konsekvenser, t.o.m. en sådan extrem som Bill Gates verkar ha insett att det inte funkar i längden.

  4. Det visste jag inte (om arbetsgivaravgiften), vilken bra grej!

    Om ”tilltagande ojämlikhet” är ett pris vi får betala för att alla ska få äta sig mätta, föräldrar har råd att skicka sina barn till skolan, vi har fred på jorden och ingen dör i sjukdomar som går att bota. Då har jag inga problem med det. Mer ojämlikhet tack.

  5. Så vitt jag förstår så går det åt andra hållet, läs gärna nobepristagaren Joseph Stiglitz bok ”The Price of Inequality: How Today’s Divided Society Endangers Our Future”, om du har tid, ger kanske en tankeställare.

  6. Per, isåfall har du förstått fel.
    Det är färre krig än någonsin. Det är fler som får äta sig mätta än någonsin. Det är fler som går i skola än någonsin och fler som får sjukvård. Världstrenden är oerhört positiv. Man räknar med att extrem fattigdom i världen snart kommer vara utrotad.

    Om det beror på att ojämlikheten ökar har jag inga problem med ojämlikhet.

  7. Jodå, du har alldeles rätt, om man använder IMF’s och Världsbankens påhittade mått på $1,25 per dag så har det blivit bättre (det är inte jag som påstår att det är påhittat det gör Stiglitz, inte bara Nobelpristagare utan även f.d chefsekonom på Världsbanken)
    Enligt världsbanken 7 april 2014 (http://www.worldbank.org/en/topic/poverty/overview) ”Notwithstanding this achievement, even if the current rate of progress is to be maintained, some 1 billion people will still live in extreme poverty in 2015—and progress has been slower at higher poverty lines. In all, 2.4 billion people lived on less than US $2 a day in 2010, the average poverty line in developing countries and another common measurement of deep deprivation. That is only a slight decline from 2.59 billion in 1981.”
    Eftersom jag inte riktigt vet varför vi har den här diskussionen så avslutar jag helt enkelt med att hävda min uppfattning att marknadsekonomi är bra, ohejdad kapitalism är dålig (liksom alla -ismer) och det är alltid bra att kritiskt granska hur det hänger ihop här i världen. 🙂

  8. Per, det är ju isåfall fantastiska siffror du presenterar eftersom världsbefolkningen ökat från 4,5 till 6,4 miljard personer under samma tidsperiod. Eftersom befolkningstillväxten sker i länder där folk har det sämst innebär det att 1,9 miljarder människor tagit sig ur fattigdomen.
    Världen blir mindre fattig, folk får det bättre. Frihandel och kapitalism grejar problemen som vänstern och socialismen gnäller över (och förvärrar).

    Bra att du gillar marknadsekonomi, det gör jag också 🙂
    Det borde alla göra.

  9. Hej Tore,

    Grym blogg, väldigt intressant att läsa för en entreprenör som på många sätt ar fast i kylan i Sverige. Ska delvis ändra på det och därför skriver jag till Dig.

    Jag undrar vem/vilka du har använt dig av/rekommenderar för att sätta upp företag på Malta. Kommer verka inom web/it-lösningar.

    Har seglat runt på googles världshav och hittar en mindre ocean av företag till skiftande priser. Dessutom kan man ju sålla bot några bara genom att kolla på hemsidan, Copyright 2004 känns inte up to date till exempel.

    Några jag kollat på är:
    http://www.maltacompanies.com.mt
    http://www.bolagmalta.se (verkar för övrigt var samma ågare som maltacompanies.com.mt)
    http://www.maltabolag.se
    http://www.ujoffshore.com
    http://www.oneoffshorecompany.com

    Skulle vara oerhört tacksam om du tog dig tid till att bistå med dina kunskaper, erfarenheter här.
    Tror att du ser vilken mailadress jag angett så svara gärna där. Om inte så kanske du kan skriva här… 🙂

    Tack så länge,

    M

  10. Hej Tore jag har några frågor jag vill ställa dig har du någon mail man kan nå dig på. Vill nämligen också starta ett företag utomlands fast i afrika då det finns möjligheter där ute

Leave a Comment.