Jag flyttar hem till Sverige

Efter snart 4 år utomlands har jag nu beslutat mig för att lägga ner mitt företag och flytta hem till Sverige. Jag har fått jobb som managementkonsult på ett välmeriterat företag i Stockholm och börjar nästa vecka. Ser fram emot att äntligen få arbeta med sådant som ligger i linje med min utbildning (civilingenjör i industriell ekonomi) och få en fast och trygg lön.

Sverige

Det är mycket som ligger bakom beslutet. Främst handlar det om stressen över att aldrig veta hur mycket jag kommer att ha i plånboken varje månad. Att behöva ta alla beslut själv, inte ha fasta rutiner, ingen riktig semester och extremt många resdagar, det tar hårt på psyket.

Att bo på Malta är också jobbigt. Det är alldeles för varmt, min nordiska hy har svårt för solen. Kollektivtrafiken fungerar inte och byråkratin är undermålig. När mina svenska vänner på facebook har klagat på att SJ är försenat har jag varit avundsjuk. U-landet Malta har nämligen inte ens tåg som kan bli försenade. Dessutom, när man har sol nästan hela året blir man van. Man längtar inte efter sommaren på samma sätt som i Sverige.

Jobbet som managementkonsult innebär att jag kommer hjälpa ägare av stora företag att tjäna ännu mer pengar. Jag ser fram emot att få dra mitt strå till stacken när det gäller svensk BNP istället för att egoistiskt öka min egen personliga rikedom. Om jag jobbar på riktigt bra kan jag om 5-7 år bli ”partner” och kanske få råd med en lite större lägenhet.

Stockholms bostadsmarknad blir en utmaning. Till en början kommer jag sova på soffan hos väl valda kompisar (ni vet vilka ni är) tills jag fått ett eget andrahandskontrakt eller ärligt lyckats köpa ett kontrakt på svarta marknaden. Jag hoppas att priserna på bostadsrätter inte stiger för mycket innan jag hunnit spara ihop till insatsen för att köpa en egen lägenhet.

Jag kommer sluta blogga om företagande och entreprenörskap och istället skriva om betydligt viktigare saker. Som räntenivåers inverkan på svenskas privatekonomi, problematiken kring peak oil och Sveriges chanser i melodifestivalen.

Planet till Sverige (SAS, för att slippa skriva ut boardingkortet själv) går redan idag,
första april.

 

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.

14 kommentarer

  1. Vad roligt Tore! Grattis till nya jobbet och välkommen till Stockholm! Jag håller ögon och öron öppna gällande andrahandskontrakt. De är på tok för få och sällsynta men jag hojtar till om något skulle ramla över mig! 🙂

  2. Vilken perfekt dag att välja att flytta hem! Är det Lirpa Sloof Consulting du ska jobba med?
    Lycka till på Malta! 🙂

  3. Svalde inledningen, men redan vid ”Att bo på Malta är också jobbigt” började jag fnissa på bussen. Bra skrivet dock.

  4. Hahahaha!!!Fy fan Tore vad bra!! Du borde plocka ut texten och publicera den utan aprilskämtet kopplat till den. Lite åt hållet ”Jag är Kapitalet”. Oavsett, grymt bra!

  5. Gjorde samma sak…flyttade söderut till kaos och byråkrati! Ångrar inte en sekund. Har också Medelhavet utanför.
    Duktigt jobbat o lycka till på Malta trots aprilskämtet.

Leave a Comment.