Angående ökande klyftor i samhället

De finns de som säger att klyftorna i samhället ökar. Men…

  • Den rike får inte bättre sökresultat på Google
  • Den rike får inte fler bra dokumentärer på Youtube
  • Den rike får inte fler timmar gratis i Skype

Grundarna av Google, Youtube och Skype har blivit enormt rika. Vissa skulle säga att de har ökat klyftorna. Samtidigt har de minskat klyftorna genom att skapa tjänster som är 100% jämställda.

Den fria marknaden, tillsammans med fri kapitalism, får ekonomisk och teknisk utveckling att skena. Det skapar produkter och tjänster som alla har nytta av. Tjänster som är 100% jämställda.

  • Den rike får inte fler roliga bilder på Imgur eller Reddit
  • Den rike får inte läsa bättre fakta på Wikipedia
  • Den rikes e-post kommer inte fram snabbare
  • Den rike får inte mindre spam i sitt facebook-flöde

Det finns de som vill minska klyftorna genom att förhindra folk att bli rika. Deras förslag leder till minskad ekonomisk och teknisk utveckling.

Det drabbar alla.

Låt istället de kreativa, energifulla och innovativa personerna blomma ut. Låt de skapa företag, skapa tjänster och förbättra världen. Låt dem bli rika.

Det har vi alla nytta av.

Enjoy Capitalism

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.

7 kommentarer

  1. Det gäller att skilja på ekonomiska klyftor och klyftor i åtkomst till teknik, klyftor vad gäller jämställdhet etc.

    Jag tror inte riktigt att det är det du pekar på som folk menar att klyftorna ökar. Du pekar på något som ett fåtal framgångsrika entreprenörer lyckas med och blir förmögna som resultat av deras arbete. Vad som menas med att klyftorna ökar är ofta att de fattigare blir fattigare och att det blir fler fattiga medan den övre medelklassen blir större och större. Gapet mellan de som har mycket i samhället (ej enskilda personer eller Skypes grundare) och de som ej har mycket i samhället (ensamstående föräldrar, sjuka, invandrare, flyktingar, arbetslösa, människor som bor i landsbygden) blir större. Det är detta gapet som är negativt. Inte att folk blir rikare och rikare.

    Tror ingen vill förhindra folk att det ska gå bra för dem men frågan är vad priset är för att de ska bli det. Det kan man diskutera.

    Tror heller att det är få som säger emot i att det är egenföretagandet och entreprenörskapet som kommer skapa nya arbetstillfällen i framtidens Sverige nu när industrierna fasas ut till billigare länder / läggs ned till förmån till nya konsumentbeteenden.

    PS: Jag är själv egenföretagare, tjänar tillräckligt och gillar din blogg!

  2. Hej Frans, eller vad du nu heter. Kul att du gillar min blogg.

    Min poäng är följande: Vad spelar det för roll om ena personen har X pengar på banken och den andra 10X när båda har exakt samma livskvalitet?
    Om de ser samma filmer, lyssnar på samma musik, läser samma artiklar på wikipedia, skrattar åt samma skämt på Reddit och beklagar sig över samma spam på facebook? Vad spelar det då för roll?

    De fattiga blir inte fattigare. Var har du fått det ifrån? De flesta har fått det mycket bättre de senaste 30 åren. Fattigdomen kommer snart att vara utrotad. Tack vare frihandel och kapitalism.

  3. Jag håller med om den poäng du tar upp gällande att alla personer, oavsett inkomst använder samma teknologier på internet och ser samma information när de surfar på nätet. Kanonbra! Detta är ju bara en liten liten del av vad klyftor och jämlikhet handlar om. Att säga till en arbetslös att den ser samma information på internet som någon som tjänar 500X så mycket hjälper föga. Det som är det stora problemet är de andra effekterna som klyftor i samhället för med sig och då främst hälsoeffekterna som fetma, livslängd, psykologiska sjukdomar etc.

    Att de som har minst ekonomiskt sett i Sverige har fått det sämre beror så klart inte på att de har fått lönesänkningar i första hand utan snarare att medelklassen och över har dragit ifrån dem. De människorna som tjänar minst i samhället har haft en icke-växande lönekurva och har därför hamnat på efterkälken. Den nedsippringseffekt du pratar om har visat sig att inte fungera hos oss.

    Länkar åter igen till en dokumentär om de ökande klyftorna från SVT Play (kan ses från Malta utan VPN): http://www.svtplay.se/video/2040485/avsnitt-16

    Om du har tid vore det intressant att höra dina kommentarer på dokumentären.

  4. Hej Frans

    Bra, då verkar du ha förstått min poäng. En som har 500X har inte bättre internet (musik, filmer, wikipedia, facebook, WhatsApp, Reddit, Google osv osv). Där är alla lika.

    Jag förstår inte varifrån du fått det att de som har det sämst i Sverige har fått det sämre. Om du jämför med hur det var för 30 år sen har de väl fått de bättre? Mer pengar, bättre sjukvård, bättre mat, fler tv-kanaler, bättre internet osv. Enligt vilken statistik har de fått det sämre?

    Ok, jag ska se dokumentären. Jobbar nu så hinner inte kolla. Men ska se om jag får tid i helgen. Lovar att följa upp. Kan bli upplägg för ett nytt blogginlägg.

  5. Frans,

    Jag försökte kolla på den i helgen men orkade bara ca 14 minuter. Mycket intervjuer med folk som upplever att de har dåligt och väldigt lite fakta. Än så länge har en forskare sagt att ”det var den höga tillväxten under efterkrigstiden som minskade klyftorna” och på den raka frågan ”men vad är själva problemet med klyftor” svarade han ”fråga dem i botten” samt ”om 20 år kanske det blir problem”. Med andra ord: Han vet inte.

    Kan du ange vilka tidpunkter i dokumentären jag ska koncentrera mig på, för att bli mer upplyst inom ämnet?

  6. Måste säga att jag gillar din blogg. Den sprider positiva tankar och det är alltid bra. Håller dock med Frans i det han skriver om samhällsklyftorna och att den s.k. nedsippringseffekten inte fungerar. Bl.a. den franske ekonomen Thomas Piketty har forskat om detta och också skrivit om varför marknaden aldrig kan lösa ekonomisk ojämlikhet:
    http://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/en-kapitalet-for-2000-talet/
    Men frågar sig kanske någon är det då så allvarligt om samhällsklyftorna ökar (vilket de kommer att göra om vi inte gör något åt det)? Nja att leva på en betydligt lägre nivå rent materiellt än vad vi gör i dagens Sverige borde egentligen inte vara något problem. Problemet är det system vi lever i som bygger på ständig konsumtion för att det ska gå runt. Jag skrev ett inlägg på annan plats om detta och varför det så småningom blir ett stort problem om vi bara fortsätter ”som vanligt”.
    http://www.bs-web.se/tester/tanknytt.pdf

    Som sagt jag gillar din blogg och den här sidan är verkligt bra tycker jag:
    http://www.torefriskopp.se/tips/sahar-far-alla-jobb
    Även om det kanske inte är fullt lika lätt för vem som helst att fixa ett jobb som det verkar där. Men jag tror att det inspirerar människor och får dem att förstå att det är viktigt att ta tag i saker och ting själv för ingen annan kommer att göra det åt dem. Jag gillar också ”dödandet” av Myt nr 4. För jag har heller aldrig någonsin träffat en programmerare som sagt att han/hon lärt sig programmera på högskolan/universitetet, så där håller jag med dig fullständigt.

  7. Hej BS!
    Kul att du gillar min blogg. Jag gillar alla som läser den! 🙂
    Tack för berömmet angående ”såhär får alla jobb”. Du har gjort helt rätt tolkning av den. Det är en uppmaning att (som du säger) ta tag i saken själv. Bra uttryckt!

    Angående ”ekonomisk ojämlikhet”. Fri kapitalism och fri marknad skapar välstånd, det jämnar inte ut rikedomar. Så där har den där ekonomen rätt. Jag vet inte vad ”nedsippringseffekten” som du och Frans nämner är för något.

    Vad jag undrar är:
    Om alla får det bättre, vad är det för problem med att vissa fått det bättre lite snabbare än andra?

    Fortfarande ingen som svarat på den frågan. Vad är problemet?

    Läste din PDF. Jag tolker den så här ”Samhället fungerar på grund av tre saker. Plockar man bort en av dem kommer hela samhället rasera”. Jag delar inte den uppfattningen. Jag är väldigt positiv om framtiden. Är inte rädd för tekniska och ekonomiska framsteg för samhället.

Leave a Comment.