Lämna in skattedeklarationerna i tid

Något av det tråkigaste man kan göra som egen företagare är att fylla i skattedeklarationer. Att varje månad tvingas sitta och räkna ut hur mycket ickeproduktiv betalning staten ska ha är nästan tortyr. Att summorna man betalar in varje månad vida överstiger produktiva fakturor gör saken ännu tråkigare. Precis som många andra människor har jag ibland en tendens att skjuta upp tråkiga saker till sista sekund. Två månader i rad sköt jag upp deklararerandet så länge att jag inte hann lämna in den i tid vilket resulterade i straffavgifter. Jag insåg att förlusten av dessa 1000 surt förvärvade kronor berodde på rent slarv (korkat korkat) och bestämde mig för att göra något åt mitt dåliga beteende. I syfte att motivera mig själv och förbättra min disciplin räknade jag ut hur mycket jag skulle betala ifall jag lämnade in alla deklarationen för sent. Snabb huvudräkning gav svaret 6000 kronor per år. En väldigt motiverande summa. För att aldrig göra om misstaget igen skrev jag ”LÄMNA IN SKATTEDEKLARATION!” med stora röda bokstäver den 10e varje månad i min almanacka (skattedeklarationen ska vara inne den 12e). Sedan följde jag min order till mig själv. Varje månad.

Så här såg det ut

Ett litet extra tips: Det fina med skattedeklarationer är att man kan rätta dem i efterhand. Det viktiga är alltså inte att det står rätt saker på den första deklarationen du lämnar in. Om du inte hinner räkna ut hur mycket momspengar du ska betala så chansa på en rimlig summa, lämna in deklarationen i tid och räkna sedan ut rätt summa i lugn och ro nästa dag. Tänk bara på att inte skjuta upp den uträkningen också utan gör den direkt dagen efter. Ifall skatteverket vid en kontroll kommer fram till att du fyllt i fel summa är straffavgifterna nämligen betydligt jobbigare än 500 kronor.

Läs vidare: Du vågar göra djärvare beslut när du är stressad och pressad ->

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.

5 kommentarer

  1. Det värsta är att jag får hjärnblödning bara jag tittar på skattedeklarationen. När jag försöker läsa deras instruktioner om hur man ska fylla i går det inte in i skallen. Kunde lika gärna varit på grekiska. Skulle varit enklare. Ruta 1, hur mycket har du fakturerat. ruta 2, hur mycket har du spenderat, ruta 3, detta belopp är du skyldig staten.

  2. Jimmy, ja, dom är väldigt svåra att förstå. Det ironiska är att dom blev betydligt sämre efter att borgarna vann valet. Detta trots att dom gick till val på att göra det enklare. Jag blev väldigt besviken iaf.

Leave a Comment.