9 skäl att flytta till Malta

Nu har jag snart bott 7 år på medelhavsön Malta. Och varje år upptäcker jag nya anledningar till varför jag trivs på ön. Malta blev nyligen utsedd till 2’a bästa stället i världen att bo som utlänning. Om du är 20-nånting och funderar på var i världen du ska pröva dina vingar, då följer här några anledningar till varför Malta.

Tigne Point

1. Dina söndagar kommer ha sol

Ön har över 200 soldagar om året. Du behöver inte ”passa på” när solen skiner. Du kommer ha sol på din lediga dag.

2. Fridykning är superkul.

Upptäckte precis den här sporten. Kostar gratis och är tillgänglig hela sommarhalvåret (yes, du läste rätt: sommarHALVÅRET). För den som ännu inte blivit medelhavsmjuk (som jag) går det givetvis att utöva sporten året om.

3. Det är billigt att skaffa körkort

Om du inte har körkort ännu (du kanske är från Stockholm?) är detta chansen. Här är det billigt att ta körlektioner. Ja, körkortet kan du byta in mot ett svenskt om du flyttar tillbaka till Sverige. Har du redan ett för bil kan det vara läge att ta ett för motorcykel.

4. Du kan köra motorcykel året om

Motorcykelsäsongen sträcker sig över hela året. Ingen snö.

5. Folk pratar engelska

Det finns många länder i världen som ger dig sol och billiga levnadsförhållanden. Men det är inte alla länder som kombinerar det med engelsktalande befolkning. Malta ger dig båda.

Uppdaterat: Det är också ett officiellt språk vilket innebär att papper du får från statliga myndigheter (skattedeklarationer, och fortkörningsböter) fås på Engelska. Tack Emil!

6. Daglig D-vitamin-Dos Dödar Depression

Blir du deppig av regn, rusk och mörker? Då kan det vara läge att flytta till ett soligare land.

7. Det är europeisk tidszon

Asien är ett trevligt ställe, men ganska snart kommer du upptäcka att tidsskillnaden kommer försvåra kontakten med vänner och familj i moder Svea. Det problemet kommer du inte ha på Malta.

8. MLA och billiga flyg

Maltas Internationella flygplats, är supersmidig och massor av billiga flygbolag använder flygplatsen. Det är väldigt lätt att hitta billiga weekends till många intressanta resmål i Europa.

9. Du bestämmer över dina pengar

Skatten är väldigt låg. Du kommer få behålla det du tjänar. Pengar du kan använda till att antingen bygga upp ett sparkapital eller investera i resor och nöjen. Du bestämmer själv.

Fler skäl att välja Malta

Jag postade inlägget i gruppen ”Maltasvenskar” på facebook och fick massor av förslag på anledningar varför man ska välja Malta. Nedan är den längre listan.

10. Öl och vin i matbutiker

På Malta anser man att vuxna människor är just det: Vuxna människor. Du anses alltså själv kunna ta ansvar för ditt väl och ve. Rödvinet kan inhandlas i samma butik som ostbrickan och vindruvorna. Ölen kan inhandlas i samma butik som köttbiten. Tack Daniel för påminnelsen 🙂

11. Bostad direkt – Inga köer.

Malta har en flexibel bostadsmarknad där man kan hitta en bostad på under ett dygn (inte 20 års bostadskö som Sverige). På många sätt är det lättare att enklare att flytta till Malta än till Stockholm. Tack Simon!

12. Fullt av Entreprenörer

Malta är en samlingsplats och grogrund för entreprenörskap (vilket till stor del har att göra med punkt 9 i listan). Vill du träffa internetentreprenörer över en kaffe eller en grillning är Sliema/St Julians en bra plats.

13. Du kommer inte bli rånad

Malta har väldigt låg brottslighet. Det finns en risk för bostadsinbrott och risk för ficktjuvar i partydistriktet i St Julians men förutom det är kriminaliteten nästan obefintlig. Du kan utan problem lägga din telefon framför dig på bordet på uteserveringen eller somna på stranden med värdesakerna i väskan bredvid.

 

 

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.

Leave a Comment.