Lättare att flytta till Malta än till Stockholm

För snart fyra år sedan flyttade jag från Linköping till Malta och har sedan dess lyckats rekrytera ner tre svenskar (och en polack) till ön. Att flytta hit har varit väldigt smärtfritt.

Jag får ofta frågan ”hur vågade du flytta till Malta?” och jag tycker frågan är lika konstig varje gång jag får den. Tror folk i Sverige att det är inbördeskrig eller att ebolaviruset härjar på ön?

Det är inte svårt att flytta hit. Det är faktiskt lättare att flytta till Malta än att flytta till Stockholm.

Flytta till Malta

Att flytta till Stockholm (eller inom Sverige) är ett stort projekt. Du måste hitta en bostad du har råd med. Bostaden måste uppfylla många krav på närhet till tunnelbanestation, matbutik och jobbet. Inflyttningsdatumet måste stämma överens med ditt utflyttningsdatum för du vill undvika dubbelhyra. Du måste packa ner en hel lägenhet, hyra flyttfirma eller engagera hela kompiskretsen för flytten. Därefter måste du flyttstäda och packa upp en hel lägenhet.
Om lägenheten är större eller mindre än din tidigare måste du antingen köpa nya möbler eller slänga de gamla. Många resor till närmaste återvinningsstation och IKEA.

Bara svårigheten att hitta bostad i Stockholm borde vara tillräckligt avskräckande.

Det är lättare att flytta till Malta. Köp en enkel biljett. När du kommer ner åker du runt en dag med en mäklare och plockar sen en lägenhet du vill bo i. Avreglerad bostadsmarknad har många fördelar. Alla lägenheter hyrs ut möblerade och du flyttar in precis när du vill. Malta är litet så allt är nära, oavsett var du väljer att bo.

Dagen efter chillar du på våra soldränkta klippor.

Nästa gång någon säger att de ska flytta till Stockholm ska jag fråga dem ”Hur vågar du?”

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.

2 kommentarer

  1. Har inte haft några som helst problem med flytt till Malta heller någon av de båda gånger jag gjort det. Bara att det ens är möjligt att inom ett rimligt tidsspann går att hitta en hyreslägenhet gör det mycket lättare.

Leave a Comment.