Rapporteringen kring ”Paradise Papers” visar Sveriges dubbelmoral gällande skatter

I morse såg jag del 2 av Uppdrag Gransknings program ”paradise papers”. I programmet blir Sveriges dubbelmoral gällande skatter tydligt.

Sverige erbjuder subventioner och sänkta punktskatter för att locka till sig arbetstillfällen från internationella företag. I det här fallet är det stormrika Facebook som får över 100 miljoner för att etablera sig i Luleå. Sverige kallar det för ”regionstöd” och invånarna i Luleå är stolta över att Facebook valde att ta deras miljoner och sänkta elskatter. Ett tag såg det ut som att Facebook skulle kunna lockas av finnarna, men efter att Sverige sänkte skatten på el till serverhallar vann man storbolagets gunst. Hurra för Sverige!

När andra länder gör samma sak: Erbjuder lägre skatter för att locka till sig företag, så kallas det för ”illojal skattekonkurrens” och svenska politiker bespottar länderna i TV.

Sverige ska alltså kunna locka till sig företag med att ge sänkta skatter och rena kontantbetalningar. Men andra länder ska inte få göra samma sak. Då är dom dumma.

Sveriges dubbelmoral är tydlig. Sveriges hyckleri kring skattefrågor är vida känt internationellt. De enda som inte förstått det ännu är svenskarna själva.

Mer läsning:

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.

1 kommentarer

 1. Situationen är än värre i Storbritannien:
  Tonläget är lika högt som hycklande i media och bland kommentatorer, förvånandsvärt mycket högre än vad det verkar i Sverige.

  Bla fd footbollsspelaren Gary Lineker gick för några dagar sedan ut och kommenterade Paradise Papers högtravande om hur illa det är med folk som undviker skatt (lagligt).
  För att några dagar sedan vara på löpsedlarna om hur han undvikit skatt pa Barbados medelst bolag i Brittiska Jungfruöarna.
  Hans försvar var att han inte gjort något olagligt och betalat alla skatter han varit skyldig att betala.
  Det må vara korrekt, men så vitt jag kan se är det exakt samma situation som de flesta andra ”avslöjanden”: folk har undvikit att betala maximalt med skatt, fullt lagligt.

  Jag har även många fd kollegor som jag vet varit inblandade i diverse rätt aggressiva (och idag olagliga) offshore-trust skatteupplägg, som helt oironiskt sitter och kommenterar på sociala media om hur illa det är när rika undviker skatt, antagligen postat från deras poolhus.

Leave a Comment.