Urkällan av Ayn Rand

Har precis läst ytterligare en klassisk bok skriven av Ayn Rand. Den här gången var det Urkällan eller The Fountainhead som den heter på orginalspråk. Boken skiljer sig på flera sätt från hennes bok Och Världen Skälvde (Atlas Shrugged). Dels är den inte lika lång och dels verkar temat vara lite annat. Båda böckerna handlar visserligan om att människan mår bäst av att vara fri. Och Världen Skälvde verkar dock handla mer om hur resurser ska fördelas (och vem som ska bestämma) medan Urkällan mer handlar om att följa sina egna drömmar och intressen. Att man inte ska göra vad omgivningen säger åt en att göra bara för att omgivningen säger åt en att göra det. Att människan mår bäst av att gå sin egen väg. Att rätta sig för mycket efter andra gör att man förlorar sin egen identitet.

Kanske tolkar du in något annat i boken. Något jag märkt med Ayn Rands böcker är att olika personer får ut olika budskap ur böckerna. Vilket gör böckerna fantastiskt bra att ha diskussioner utifrån.

Efter att jag läst boken såg jag filmatiseringen med Gary Cooper i huvudrollen.

Filmatiseringen skiljde sig lite från boken. Ayn rand har skrivit manuset och förändringarna tyckte jag gjorde att det hela passade ihop bättre.

Urkällan har också uppmärksammats av The Simpsons:

I avsnitt 20 säsong 20, ”Four Great Women and a Manicure” är det Maggie som är arkitekten som inte får göra de skulpturer hon vill på dagis. Till slut hålls en rättegång på dagis och hon håller ett brandtal till sitt försvar. Precis som huvudpersonen Howard Roark gör i boken.

Jag kan varmt rekommendera både filmen med Gary Cooper och The Simpsons. När det gäller boken kan man läsa Och Världen Skälvde först. Den är snäppet bättre.

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier och simma i medelhavet (som jag har precis utanför fönstret).

3 kommentarer

  1. Ja, kommer bli coolt.

    Det är inte några stora skådisar i den rullen. Den enda jag kände igen var han som skulle spela Wesley Mouch och jag kan inte komma på varifrån jag sett honom.

    Men det kanske blir bra ändå 🙂

Leave a Comment.