Ayn Rand, Och världen skälvde

Boken är en dystopisk skildring av vad som skulle kunna ske ifall man låter personligt behov vara utgångspunkten för resursfördelning istället för att låta fria marknader fördela. I boken får vi följa några företagare under en tid då samhället stegvis tar bort incitamenten för dem att driva sina företag. Boken drar saken till sin spets och kan stundtals kännas lite väl överdriven men det är just sådant böcker är till för. Leka med fantasins gränser. När jag har hör Ung vänster skrika att man bör införa lönetak för högavlönade och medborgarlön för de som har behovet, då känns verkligheten minst lika främmande som denna bok.

Boken är tegelstensstor men lyckades ända hålla en nyfiken fram till slutet. Stundtals blir vissa filosofiska utläggningar (som inte driver storyn framåt) lite väl långa (20-30 sidor vardera). Likt genesis-recensionen i American Psycho kan man dock välja att hoppa över dessa och koncentrera sig på händelseförloppet. Bokens poänger förstår man ändå.

Boken är typisk högerlitteratur och brukar cirkulera på liberala ungdomsförbunds bokcirklar. Även om man inte är högermänniska kan det vara intressant att läsa. Jag kände igen mig i företagarnas kamp för deras företag. Hur de som brandmän kämpade för att hålla sina skapelser vid liv.

Mer om boken på aynrand.se. På Disruptive kan ni läsa inlägget som fick mig att läsa boken. Hos bokus kan ni köpa boken för billiga 47 kr. Ett tag såg det ut som att det skulle bli en filmatisering med Brad Pitt och Angelina Jolie, tyvärr verkar de planerna lagts på is enligt imdb.

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.

3 kommentarer

Leave a Comment.