Så mycket betalar du i skatt

Att vi betalar mycket skatt i Sverige är alla medvetna om. Som företagare märker man dock exakt hur mycket man betalar. Man betalar väldigt mycket skatt.

Antag att du i ditt enmansföretag har haft en bra månad och lyckats göra en liten extra vinst på 10.000 kronor. Du har arbetat hårt och vill använda pengarna till något kul (som inte går att dra på firman). Tyvärr kan du inte konsumera för 10.000 kronor. För att få ha kul för pengarna utan att hamna i fängelse måste du först betala lösen till staten. Denna lösen kallas även för skatt. Staten vill ha skatt i tre steg.

Skatt 1: Arbetsgivaravgift
Skattesatsen är 32,46% och den ”läggs på bruttolön”. Bruttolön är det som löneslavar tror att dom får i lön, när det egentligen är 32,46% mer. För att få fram din ”bruttolön” drar du bort 24,51% från 10.000 (ty 1-1/(1+0,3246)=0,2451). Då återstår 7.549,50 kronor.

Skatt 2: Källskatt
Källskatten varierar och du kan påverka den genom att bosätta dig på rätt ställen. För mig var den 32%. När källskatten dragits från ”bruttolönen” återstår 5133,60 kr. Detta kallar skatteverket för ”nettolön” och löneslavar för ”pengar in på kontot”.

Skatt 3: Mervärdes- och omsättningsskatt
Eftersom staten tvingar försäljare att lägga på 25% skatt på varupriset innebär det att ditt handlingsutrymme bara är 80% av vad du har på ditt privata konto (ty 1-1/(1+0,25)=0,2). Du kan med andra ord köpa varor till ett värde av 4106,90 kronor.

Pengar kvar:
Av 10.000 kronor du skapat i ditt företag får du själv konsumera 4106,90 kr medan staten konsumerar 5893,10 kr. Du får 41% och staten tar 59%.

Visualisering:
Fördelning av 10 000 kr

Som man sa på 90-talet; ”Tack för det, skatteverket.”

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.

22 kommentarer

  1. Visst är det härligt att vara företagare i Sverige med sånt skattetryck. Visst finns det lösningar för att sänka skatten något men det är inte något man gör själv precis.

    Det är fräckt att betala skatt som nån politiker sa en gång i tiden. 😛

  2. Du räknar alldeles för snällt för staten!

    Antag att du är en hårt arbetande och någorlunda framgångsrik företagare som kan ta ut lön upp till brytpunkten för statlig skatt på 28.400:-/månad. (naturligtvis så får du arbeta 50-60timmar i veckan för att få ihop pengarna men det hör inte hit, pengar är pengar och de skall beskattas!)

    Nu får du även 20% statlig inkomstskatt på de där extra 10.000:- som du vill köpa något kul för, kvar blir bara 2899:- Av de extra pengarna tar staten hela 71% gissa varför folk inte jobbar extra i det här landet!

    Tjänar du över 42.200 i månaden betalar du även 5% extra värnskatt på överstigande belopp. Värnskatten behövs för att sanera statsfinanserna som idag går med ca 200Mdr i överskott 🙂 Eller så finns den för att folk är väldigt avundsjuka i det här landet, välj vilket som är mest troligt.

  3. To the other Martin:

    Det var Mona Sahlin som sa:
    ”Om man är socialdemokrat, då tycker man att det är häftigt att betala skatt.
    För mig är skatt det finaste uttrycket för vad politik är.”

    Men hon har ju även sagt:
    ”Fascinerande att Göran tog in mig i regeringen trots att jag inte kan tänka.”

    Göran Persson beskrev henne i Ordförande Persson som:
    ”Man tilltror henne en större politisk kapacitet än hon har. Det är inte så märkvärdigt, det som kommer över hennes läppar. Hennes styrka är inte tänkandet, utan hennes styrka är att förmedla ett budskap.”

  4. Allvarligt, ta bort momsen från grafen ovan (ingen seriös företagare räknar in moms i vinsten och du hade inte fakturerat den om du inte haft momskrav) och lägg till Statliga skatten så har vi fått en bra referenslänk för att visa hur innovation och drift belönas.

  5. Didrik, momsen är en skatt som begränsar privatpersonens konsumtionsutrymme, därför är den med. Som du säger skulle inte försäljare lägga på momsen om det inte fanns ett momskrav. Med andra ord, om det inte fanns ett momskrav skulle privatpersonen kunna köpa varor till ett värde av 5133,60 kronor. Eftersom säljarna du vill köpa av måste lägga på momsen får du istället bara varor till ett värde av 4106,90 kronor.
    För 10000 kronor får du alltså varor för 4106,90 kronor, efter att staten tagit sin del.

    I exemplet är det alltså inte momsen som jag som företagare har fakturerat ut. Utan momsen jag som privatperson betalar när jag för mina redan beskattade pengar köper något.

  6. När man ser det uppställt såhär tänker jag ofta att det viktigaste en politiker kan diskutera är inte vad de vill lägga pengar på utan vad de INTE vill lägga pengar.

    Jag är övertygad om att vi betalar för massor som gemene man aldrig bekostat om de vetat om att de själva betalar för det. Kan någon politiker lägga fram bra förslag för att skära i kostnader lyssnar jag!

  7. ”Skatt 1: Arbetsgivaravgift
    Skattesatsen är 32,46% och den “läggs på bruttolön”.”

    Precis som Micke påpekar är detta inte hela sanningen. Jag betalar t.ex. enbart 21,30% i arbetsgivaravgifter då jag är 22 år (och således landar inom intervallet 18-25). Det sköna är att det kommer att sänkas ännu mer den 1 januari 2009 (enligt senaste upplagan av Nytt från revisorn) ner till 15,49%. Det tråkiga är att det lär vara slut med den här fördelaktiga ”rabatten” för min del då sossarna tar över igen. Förhoppningsvis har jag hunnit att emigrera vid det laget.

  8. Det är ett sjukt system. Vi får lära oss att det är ett rättvist system. Vilket det är i en synvinkel. Men hur rättvist behandlade känner sig alla människor som är ambitiösa?

  9. Vill man ha lite extra roligt för sina surt arbetade timmar kan man gå till systembolaget och köpa sig en flaska sprit, blir inte många kr kvar i ”slutet” på det räkneexemplet. Lika lite blir det när man tittar på vad 1kWh el kostar, eller en liter bensin för den delen.

  10. En intressant sak till, som inta tas upp: TFA/TGL och pensionskonstander för den käre anställde. Är inte helt staten, men är de kära fackföreningarna, om man är kollektivt ansluten. Och TFA/TGL är kanske alltid bra att ha hur som helst.

    TFA och TGL är visserligen inte så dyra, men pensionskostnaderna är ca 5% mer på bruttolönen. Och skulle du ha otur och tjäna en bra lön (dvs mer än 40 000 kr i månaden) är den fina delen upp till 30% mer (för värden över ca 380 00 kr/år). Dvs en väldig saftig del till. Men då är ju skatten på en anna nivå också.

  11. Se det så här istället för att gnälla på skatten. Det är dina kunder som betalar skatten, du bara samlar in den åt staten. Om du vill ha 4100, så fakturera 10 000.
    Om du sen köper inventarier och annat så skattar du ju inte något, inget gnäll på det?
    Jag gjorde misstaget att inte investera tillräckligt första året, dvs hade knappt några avdrag alls. Tur att det finns Expansionsfond och utjämningsfond.

  12. Du borde lägga till jobbskatteavdraget. Och matmomsen är lägre. Vem kan leva utan mat? En stor del av inkomsten går till mat – för ALLA.

  13. osc: Tack för kommentaren, kul att folk fortfarande hittar hit!
    Det här är ett inlägg som är fem och halvt år gammalt. Innan alla jobbskatteavdragen. Jag kommer inte uppdatera det för jag vill att folk ska minnas hur mycket man betalade innan borgerliga regeringens höjning av vad folket får behålla (plus att jag är för lat för att uppdatera det).

    Angående matmomsen: Ja, den är lägre. Bokmomsen är också lägre, så om du bränner allt du tjänar på böcker får du mer för pengarna. Å andra sidan har jag inte tagit med straffskatter på andra varor (bensin, sprit, tobak, tullar osv osv). Består dina köp av sådana varor har du ännu lägre konsumtionsutrymme (eller iaf hade 2008).

Leave a Comment.