Story of lögner om marknadsekonomi och globalisering

För några dagar sedan blev jag tipsad om en film som cirkulerar på internet. Den heter ”Story of stuff” och handlar om hur marknadsekonomin och globaliseringen förstör för folk i tredje världen. Bland annat genom att tvinga folk att arbeta i fabriker istället för i jordbruk. Att lönen är 5 gånger högre i fabrikerna är inget de nämner. Filmen är nämligen full av faktafel och riktigt fula retoriska knep.

Min favorit är när när hon berättar att företagen lurar oss att köpa nya datorer genom att göra nya processorer ickekompatibla med gamla moderkort. Citat: ”I opened up a big desk top computer to see what was inside. And I found out that the piece that changes each year is just a tiny little piece in the corner. But you can’t just change that one piece, because each new version is a different shape, so you gotta chuck the whole thing and buy a new one.

Ja, för det är ju verkligen det som skiljer min 4 kg gamla Dell Inspiron från min nyss beställda 1,8 kg Dell Vostro (som jag hoppas Dell kan få tummen ur och leverera). Dumma dumma Dell som var tvungen att göra den nya 2,2 kg lättare processorn i en annan form.

Filmens huvudtema är att konsumtionssamhället enbart förstör för mänskligheten och som konsument borde man skämmas. När den 20 minuter långa filmen fått tittaren att må riktigt dåligt över sitt egoistiska konsumerande ger de tittaren möjlighet till frälsning: Ge oss pengar! Stöd organisationerna som kämpar mot globalisation!

Det läskiga med filmen Story of Stuff är att 7 miljoner människor sett den och kanske många av dem tror på vad som förmedlas. Att globaliseringen är dålig.

För globaliseringen är inte dålig. Globaliseringen är det bästa som hänt mänskligheten! Globaliseringen kommer att utrota fattigdom samt sprida demokrati och frihet. Precis som den gjort i de länder där den redan nått fram.

Att kämpa mot globalisering och marknadsekonomi är att kämpa för fattigdom och svält.

Istället för A Story of Stuff bör du se Johan Norbergs film Globalisation is good.

Och kom ihåg, som företagare och entreprenör arbetar du dagligen med att minska fattigdomen i världen. Enbart genom att skapa värde går det att utrota fattigdom. Det du gör dagligen är betydligt mer värdefullt för mänskligheten än samtliga antiglobaliseringskritikers demonstrerande.

Så sträck på ryggen, det du gör idag är en del av lösningen på världens problem. Du skapar välstånd.

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.

1 kommentarer

  1. Bra inlägg. Det var någon som sa att Bill Gates gjorde mer för världen när han ”uppfann” alla datorprogram, än vad han gör via all hans välgörenhet. Jag tror det ligger någonting i det. Arbete skapar välstånd.

Leave a Comment.