Politiker: Sluta hjälpa till!

Det jobbigaste med att driva företag är att det är en massa onödiga regler man måste hålla reda på.

Reglerna kommer från politikerna som har noll koll på hur det är att vara företagare.

Nu vill sossarna ”hjälpa företagare” och kommer därför, med hjälp av Sverigedemokraterna, rösta igenom en regel om som förbjuder längre kredittid på fakturor än 30 dagar.

Bakgrunden är att vissa storföretag har väldigt lång kredittid mot vissa underleverantörer, vilket kan vara ett problem för dessa underleverantörer. Några underleverantörer har problem, socialdemokraterna skapar då en regel som gäller ALLA.

Varje gång man skapar en ny regel för att lösa ett problem skapar man massor av nya problem.

Som bokförare ser jag väldigt många olika kredittider och att möjligheten till varierad kredittid innebär fördelar.

På grund av socialdemokraternas idioti:

 • …blir det förbjudet att dela upp en årlig betalning kvartalsvis med hjälp olika kredittider (fakturera allt i januari, låt kunden betala kvartalsvis).
 • …blir det förbjudet att erbjuda förmånlig kredittid som en del i offerten (företag som är duktiga på att lösa likviditetsproblemet straffas).
 • …finns det en risk att du inte kommer att få fakturera vid leverans utan får fakturera tidigast 30 dagar innan planerad leverans. Kundfordringar är tillgångar som går att belåna, en tillgång du nu kommer att sakna.

Och det roligaste: Det löser inte företagens likviditetsproblem, det flyttar bara problemet från ett företag till ett annat.

Här är en Youtubefilm som illustrerar hur politiker som försöker hjälpa företagare beter sig:

Till alla politiker, SLUTA HJÄLPA TILL, vi behöver inte er hjälp!
Låt oss företagare lösa problemen själva. Ta bort alla välmenande regler som bara är i vägen.

Ge oss färre regler, inte fler.

Tillägg: Idag känns det extra bra att bo och driva företaget på Malta. Socialdemokraternas dumhet drabbar inte mig.

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.

8 kommentarer

 1. brilliant artikel! Är du säker på att de är fulla och inte bara från texas? ^^

  Varför skulle man vilja dela upp en årlig betalning kvartalsvis med hjälp olika kredittider

 2. Tack!
  Har sett några företag göra det (bland annat Småföretagarnas A-kassa). Fördelarna är att du kan skicka ett brev en gång i januari (istället för 4 utspridda över året) vilket underlättar hanteringen. Dessutom får du automatiskt in det i kundfordringarna utan att behöva krångla med att bokföra bindningstider på avtal som tillgång. För kunden spelar det ingen roll, han betalar fyra gånger på ett år.

 3. Hej Tore!

  Hur går ditt företagande? Det skulle vara intressant att veta ungefär hur mycket du tjänar på det, mellan tummen och armbågen.

  /Anders

 4. Hej Anders!
  Såg precis din kommentar och blir lite fundersam. Är det av genuint och ärligt intresse du frågar eller är det ett sätt att försöka förminska personen som skrivit inlägget? I en sorts utgångspunkt att om personen tjänar mindre så är hans åsikt värd mindre och tjänar han mer så är hans åsikt av vikt? Eller hur skall det tolkas? Jag kanske ser något här som inte finns, men jag känner att jag måste fråga. Finns för många troll på nätet och ”radarn” går igång om man säger så….
  Förklara gärna dina intentioner så förstår jag som deltagare i tråden bättre vart du vill komma med din fråga.
  Ser fram emot ditt svar.

 5. Hej Daniel!

  Å, det hade föga med att göra med inlägget om sossarnas förslag.

  För ungefär ett år sedan efterfrågade jag ett inlägg över ungefär hur mycket Tore tjänar.

  Jag är en av Tores återkommande bloggläsare, och hyser djup respekt över hans företagande, och att han är generös med att dela med sig sina tips.

  Vänligen
  Anders

 6. Anders!
  Jag vet att du läser bloggen (och det är jättekul).

  Jag överlever och har det bra. Jag är dock inte rik på mitt företagande (ännu). Använder den lägre skattesatsen på Malta till att få tid till att arbeta med projekt som förhoppningsvis kommer att ge pengar längre fram.

  Full transparens kring samtliga siffror utlovas i min biografi, som jag hoppas släppa innan jag dör 😉

Leave a Comment.