Klassisk liberalism förklarad

Under PBC hade vi en hel del intressanta politiska diskussioner om vad som var bäst för världen.

Här är en film som förklarar ganska bra hur jag står i många frågor:

Punkterna i en lista:

  1. Liberty as the primary political value
  2. Individualism
  3. Skepticism about power
  4. Rule of Law
  5. Civil Society
  6. Spontaneous Order
  7. Free Markets
  8. Toleration
  9. Peace
  10. Limited Government

Sverige är, trots högt skattetryck, ett ganska fritt och liberalt land. Fria marknader, fred och tolerans (iaf PK-tolerans) är Sverige bra på. Vad landet fallerar på är dock en alltför blind tilltro till makten, att staten har nästan obegränsad makt över individen och att individen i sin tur har väldigt begränsad makt över sin egen situation.

Saker på individnivå kan du dock göra någonting åt. Om det inte går att förändra hela samhället kan du åtminstone förändra hur du låter samhället påverka dig själv.

Genom att helt inrikta hur jag tjänar pengar till affärsverksamheter som är helt oberoende av var jag befinner mig och därefter emigrera hoppas jag uppnå den personliga friheten som inte finns i Sverige. Lägre skatter och mindre byråkratiskt krångel på Malta frigör tid och pengar jag kan använda till att uppfylla mina drömmar.

Vill man inte bo på Malta kan man flytta någon annanstans, Tyskland har också låg skatt (och allt är bättre i Berlin).

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.

1 kommentarer

  1. Det lustiga med Sverige är att folk klagar extremt lite på politiker och i liten grad ifrågasätter, men har samtidigt extremt låg maktdistans (hmm, säger man så) i privata företag.

    Lite tvärtom andra länder tror jag och med skittråkig politisk debatt.

Leave a Comment.