Free to choose av Milton Friedman

Har precis börjat titta på Milton Friedmans gamla klassiker Free to Choose från 1980. En tv-serie om hur den fria marknaden och kapitalismen är det bästa sättet att åstadkomma välstånd och frihet. Det är en väldigt bra serie som rekommenderas starkt.

Som bonus innehåller serien även en diskussionsstund efter varje avsnitt. Dåtidens skarpaste hjärnor på området debatterar med varandra på ett respektfullt sätt. Det är kul att se hur debatten såg ut för 30 år sedan. Det stora ämnet i debatten handlar om huruvida USA ska ha importtullar eller ej. Fackledaren säger skarpt nej och gör gemensam sak med Motorolas VD som säger ”Nej, så länge de socialistiska länderna fortsätter subventionera sin produktion”. Och med socialistiska länder menade han samtliga europeiska länder.

Som bonus får vi avsnitt två se Donald Rumsfeld förklara vad han anser att det politiska systemet fungerar dåligt.

I följande klipp ur serien använder Friedman en penna för att förklara det fantastiska med den fria marknaden:

Gör en sökning på ”Free to choose” på den stora bukt-sajten för att få ta del av denna fantastiska serie.

Tack Johan Rhodin för detta awesome tips!

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier och simma i medelhavet (som jag har precis utanför fönstret).

3 kommentarer

  1. Hej,
    Om du vill få lite perspektiv på hur den enorma mängden val påverkar oss psykiskt kan du titta/lyssna/läsa lite om professorn Barry Schwartz och hans Parradox of Choice. Han förklarar lite om att all valfrihet och alla alternativ inte alltid gör det lättare för oss i livet.

    Rekommenderas starkt.. 20 min
    http://www.youtube.com/watch?v=VO6XEQIsCoM

    Tack för en läsvärd blogg! 🙂

Leave a Comment.