Anlita inte amatörer, anlita proffs

Under min första tid med Polyshop försökte jag spara pengar genom att lägga ut arbeten på studenter. En fotointresserad student fick i uppdrag att skapa de första produktbilderna. En kall januaridag lämnade jag de första tröjorna och några dagar senare fick jag resultatet. Trots att studenten hade jobbat hårt med bilderna dög de inte att ha på en hemsida

En lite äldre företagare sa då till mig att ”om du inte kan göra det själv, anlita ett proffs”. Med de orden i huvudet vände jag mig till en riktig fotograf och blev väldigt nöjd med resultatet. Ljussättning, vinklar, friläggning, allt var bra. Fotografen tog tre gånger så mycket som studenten, men det var det värt. Bilderna dög både till webben och tryck.

Det jag lärde mig var att man ska undvika amatörer och använda sig av proffs. Yrkesmänniskor har rätt utrustning, levererar i tid och vet vad de håller på med. Eftersom de är måna om sitt rykte anstränger de sig extra för att göra ett bra jobb.

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier och simma i medelhavet (som jag har precis utanför fönstret).

4 kommentarer

  1. Det är en bra läxa att lära sig! När man anlitar en amatör får man ofta anlita ett proffs för att göra om, så det bli dyrare i slutänden. Jag har också provat den billiga vägen, och det funkar inget vidare.

  2. Har just testat att lägga ut ett jobb på Freelancer.com och tog han som var billigaste och hade bäst omdöme. Efter några dagar får jag tillbaka något som inte alls var relaterat till det jag hade beställt..

  3. Jonas, intressant! Jag har använt mig av freelancer tidigare och resultatet har helt klart varit blandat. En del saker har varit bra och andra har varit helt uppåt skogen felaktigt. Det verkar vara lite lotteri om det fungerar.
    Nyfiken, vad beställde du och vad fick du istället? 🙂

  4. Intressant inlägg! jag håller med dig.
    Jag har (tyvärr) snålat på alla uppdrag jag har lagt ut och det har kommit tillbaka och bitit mig i röven i princip alla gånger.
    Mental note to myself: Leave it to the pro’s!

Leave a Comment.