Troll-konstnären Hanna Widerstedt

Strax innan jul föddes en ny stjärna på blogghimlen, från ingenstans dök den provocerande Hanna Widerstedt upp med sin videoblogg. Med titlar som ”Jag hatar svenska killar” och ”Jag vill bara knulla” har hon lyckats reta gallfeber på svenska folkhemmet. Hennes filmer har fått över en miljon visningar och kommentarerna är arga.

Givetvis är allt precis lika sant som damen som gillar katter, det vill säga inte alls. Åter igen blir folk lurade av fejkade internetfenomen.

Men vem är då den verkliga Hanna Widerstedt? Vem har lyckas med det bästa svenska troll-konsten och länkbetet vi sett på länge?

Hennes blogg och konto på Devian art är skapade i slutet av 2011 och ger inga ledtrådar. Där är det bimbostilen fullt ut. Likaså på facebook och andra sajter. Hanna har verkligen ansträngt sig för att skaffa en stor bimbofierad nätnärvaro.

Google ger bättre svar. I en kommentar från 2009 på den här bloggen finns en länk till en blogg på Devote.

Bloggen är bortplockad men  tack vare Way Back Machine kan vi läsa den ändå.

bloggen från 2009 presenterar hon sig som rökande konstnär, brunett, handlar friskt på H&M och föraktar blonda bimbos. I ett inlägg skriver hon om att hon är trött på sin blogg som är för vardaglig. Bloggen innehåller även en serie där Hannas alter ego skjuter blondiner.

Vill ni veta mer får ni läsa själva.

Hennes tidigare Youtubekonto heter ”Dampigunge89”.

På bloggen från 2009 ges också ledtrådar om en tidigare blogg. Tack vare Google hittar man även en ännu tidigare Hanna Widerstedt-blogg från 2008.

Varför är Hanna Widerstedt intressant?

Jag är knappast den första som insett att Hanna Widerstedt fejkar. Jens Ganman på Österstundsposten har skrivt ett mycket bra inlägg om Widerstedt där han geniförklarar hennes troll-konster. Bloggen Gudomlig Komedi hyllar också parodin.  Jag kan inte annat än hålla med.

Det finns jobbiga troll och det finns fenomenala troll. I den senare kategorin finner vi personer som David Thorne (läs ”Missing Missy” och ”Dear neighbour you are not invited to my party” för härlig skrattstund) och Cara Hartmann (”I love cats”-videon som fått 19 miljoner views). Hanna är vårt första svenska supertroll som lyckas reta upp känslor samtidigt som hon levererar klockren satir.

Hennes (nuvarande) blogg, som hon själv givetvis säger är sann, är faktiskt väldigt underhållande. Det roligaste är nästan att läsa folks arga kommentarer. Så även om hon på Bloggportalen beskriver sig som en B-skådis tycker jag hon gjort bra ifrån sig. Det är en sak att agera på film, det är en annan sak att agera med hela sin personlighet, både på film, i skrift och internetnärvaro. Bra jobbat Hanna!

Nu återstår det bara att se hur lång tid det tar innan folk tröttnar.

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.

11 kommentarer

 1. HAHAHA… Sämsta beviset någonsin. Är det ens bevis? Tycker mest det är kul att du letat ihjäl dig efter bevis och hamnar på en blogg som är 4 år gammal, och bilden var dessutom en skiss på en skoluppgift. Bättre lycka nästa gång!
  Kan även säga till dig att jag även varit en normal tonåring som levt på studiebidrag, föddes inte rik utan jobbade upp mig vilket kanske provocerar en 40 årig gubbe som du som troligen tjänar 16 efter skatt? =)

 2. Tyvärr är den här typen av troll svåra att skilja från de som verkligen är så, för de finns. Vi ser samma fenomen när det gäller religiös fanatism där det är omöjligt att se skillnad på en så pass feltänkande människa och en så kallad poe.
  Missing Missy är absurt rolig läsning. Ingen jag känner har tagit det på allvar, samtidigt har ingen lyckats läsa igenom det utan att skratta högt.
  Hanna Widerstedt missar poängen. Hon är svår att placera och saknar både komiska punchlines och timing.
  Hon är inte rolig, bara chockerande och intetsägande på samma gång.

 3. ..and what’s really going to bake your noodle..som dom säger i The Matrix..är..

  Hur länge dröjer det innan människor inser att det är Tore och hans gelikar som står bakom allt, och att den här länksamlingen som han skapat är en väsentlig del av hela fenomenet.

 4. Hur som helt borde folk som dessa inte uppmärksammas av folk som ser igenom bluffen, för gör man det eldar man ju bara på bluffen.

  Jag tycker Hanna är lite rolig som gör detta, dock tycker jag hon borde tona ner sig lite eftersom det är enkelt att genomskåda och bara riktigt jobbigt efter ett tag.

  Så, bra jobbat men du kan lägga av nu.

Leave a Comment.