Prata igenom ert samarbete innan ni sätter igång

Jag har skrivit tidigare att det är tungt att vara ensam företagare. När jag startade Polyshop var jag dock till en början inte ensam. Några personer på en konsultfirma skulle bygga vår tekniska plattform och i utbyte bli delägare. Tyvärr fungerade inte samarbetet. Vår första variant av plattformen blev väldigt försenad och var fylld av problem. När specifikationen på vår helautomatiska plattform, som affärsidén byggde på, var färdig och skulle programmeras bröt samarbetet ihop totalt.

Konsulterna behövde arbeta med sitt konsultbolag och hade inte tid för ett projekt de hade börjat tvivla på. De sa att de kunde bygga det men bara när de hade tid. Det dög inte för mig som vid det här laget arbetade heltid med bolaget. Vi behövde plattformen för att få volym i försäljningen. Många arga ord utbyttes och stämningen var väldigt dålig.

Jag gav dem erbjudandet att få betalt för programmerandet av nya plattformen om de lämnade tillbaka sina aktier. De skulle inte få betalt för arbetet de redan utfört. Alternativet var att vi la ner bolaget helt och jag startade upp det igen utan dem.

De var inte glada men valde att ta erbjudandet.

Det finns många anledningar till varför det inte fungerade mellan oss. Den största anledningen var nog att vi hade helt olika bild av vad samarbetet skulle gå ut på.

Det jag lärde mig var att man måste prata igenom ett samarbete noga innan man sätter igång. Har man inte samma bild av hur det ska gå till kommer det att sluta illa. Låt den processen ta tid och rusa inte in i samarbeten. Om det är så bråttom att ni inte har tid att prata igenom allt så välj en annan affärsidé. Det är bättre att arbeta med fel affärsidé med rätt person än rätt idé med fel person. Det är lättare att byta ut idéer än att byta ut människor.

Mer läsning: Det är jobbigt att driva företag ensam. Mitt inlägg om att rätt person är viktigare än rätt kompetens. Mitt tips hur man får anställda som trivs och min uppmaning att man ska våga göra sig av med personal. Kom också ihåg att du som företagare själv väljer dina arbetskamrater.

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier och simma i medelhavet (som jag har precis utanför fönstret).

Leave a Comment.