Den som säljer bäst vinner – en jämförelse mellan två identiska internettjänster

Polyshop Vs. Trycktorget

Samma vecka som vi blev klara med vårt butiksadministreringssystem lanserade ABC skoltröjor sidan och företag Trycktorget som hade exakt samma affärsidé som Polyshop. Deras hemsida var precis lika snygg och användarvänlig som vår. Ska sanningen fram slog dom oss på fingrarna och lanserade sin automatiska hemsida två dagar innan vi lanserade vår (tidigare uppdaterade vi alla butiker manuellt). Trycktorget blev dock aldrig något hot mot oss. Trots att dom var före tidsmässigt, hade ungefär samma produktutbud, minst lika bra hemsida (vi var båda inspirerade av Cafepress) och fler naturliga reklamkanaler lyckades dom inte få några klienter. Mitt företag och tyska Spreadshirt dominerade istället totalt den svenska marknaden. Trycktorget blev aldrig någon viktig aktör.

Strax efter konkursen av mitt företag träffade jag under trevliga former en av ägarna av ABC skoltröjor. Han bekräftade bilden och kom med förklaringen att dom inte hade haft någon som jobbade med försäljning. Trycktorget hade varit ett sidoprojekt inom ABC skoltröjor som de efter lanseringen inte lagt någon tid på. Dom hade haft för mycket att göra med sin egentliga verksamhet (studentkläder) som de tjänade betydligt mer pengar på. Därför lät dom Trycktorgets säljavdelning vara obemannad.

Den enda skillnaden mellan Trycktorget och Polyshop var alltså jag. Tore. Skillnaden var att i ena företaget fanns det en kille som så fort det fanns tid över letade upp, ringde, mailade, snigelpostade och försökte värva nya klienter. I det andra företaget fanns det ingen sådan person. Det ena företaget hade efter ett år 4 anställda och omsatte miljoner. Det andra företaget hade inga anställda och nästan obefintlig omsättning.

Av det här kan man lära sig flera saker. Dels att det varken handlar om att vara först, snyggast, mest användarvänlig, billigast eller mest innovativ. Det handlar enbart om att sälja bäst. Den som säljer vinner. Den som inte säljer förlorar.

Eller så kan man lära sig att ingenting säljer sig själv. Det räcker inte att ha en bra idé. Det räcker inte ens att realisera idén. För att lyckas måste man sälja in idén hos andra och man måste jobba med det säljandet varje dag.

Man kan förmodliga dra ännu fler slutsatser av detta. Det är ett utmärkt företagscase i och med att två nästan identiska tjänster lanserades samtidigt men fick väldigt skilda resultat.

Ägarna till Trycktorget, dvs killarna bakom ABC skoltröjor, är knappast bittra över att deras internetbutikföretag inte lyckades knyta till sig lika många klienter som mitt. Deras bristande engagemang i Trycktorget berodde ju på att dom var för upptagna med att gräva guld i den expanderande studentmerchandisemarknaden (som är betydligt mer lönsam än enstaka t-shirts via nätet). Av det skulle man kunna lära sig att man ska satsa på det som ger mest pengar. Polyshop AB gick ju i konkurs medan ABC skoltröjor istället håller på att göra sina ägare förmögna.

Min favoritlärdom av denna historia, förutom att restaurang Plaza förmodligen har linköpings godaste oxfilé, är dock att det är väldigt lärorikt att utbyta erfarenheter med andra företagare över en bit mat. Något man tyvärr gör alldeles för sällan.

Länkar: ABC skoltröjor, Trycktorget, Cafepress, Spreadshirt, Polyshop och sist men med smakrikast utbud: Restaurang Plaza i Linköping.

Läs vidare: Läs alla avtal noggrant innan du skriver på ->

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.

7 kommentarer

  1. Polyshop var duktiga på direktsälj.

    Det här med sälj generellt och attityden till att sälja är ganska lustig. Personligen var det nåt jag till en början ansåg var ”simpelt” och inget man egentligen behövde befatta sig med om man hade en gedigen utbildning … efter ett par år börjar man inse det vackra i att sälja :).

  2. Jag håller med om ovanstående Tore. Din blogg blir bara bättre och bättre. På vissa plan tycker jag faktikst att du är bättre än Disruptive. Dock kan det vara så att Peter och jag har så mkt att göra att Disruptive börjar mer och mer likna företaget utan säljare i ovanstående inlägg 😉

    Skämt åsido, vi har några coola saker på g inför hösten!

Leave a Comment.