100 snabba tips till entreprenören

Ibland dyker det upp riktiga guldkorn på Quora. Nu senast är det The Ultimate Cheat Sheet For Starting And Running A Business skriven av James Altucher (som har en mycket underhållande blogg).

Listan innehåller 100 snabba frågor och svar.

Några axplock jag gillar särskilt bra:

18) How do you get new clients?
The best new clients are old clients. Always offer new services.

24) I have lots of ideas. How do I pick the right one?
Do as many ideas possible. The right idea will pick you.

Att driva företag handlar om att följa pengarna. Att skapa det kunder vill betala för. Håll alltid utkik efter vad mer du kan sälja till dina befintliga kunder.

Exempel på det är Richard Branson vars första projekt var en student-tidning. När de hade prenumeranter började de sälja skivor på postorder till samma kunder. Skivförsäljningen blev sedan en skivbutik som sedan blev ett producerande skivbolag vid namn Virgin. Branson följde pengarna och sålde hela tiden till sina befintliga kunder.

Ett lite mer lokalt exempel är Visma som från början gjorde datorprogram till företag (t.ex. bokföringsprogram). Idag har de en uppsjö av verksamheter med allt från programvara, outsourcing, konsultverksamhet, betalningstjänster och inköpslösningar. På 240 000 kunder omsätter de 4,2 miljarder norska kr. Vismas genomsnittskund är alltså värd 17 366 NOK/år. Om de hade nöjt sig med att sälja bokföringsprogram hade de knappast kunnat fakturera de summorna.

Så se till att diversifiera och leta hela tiden nya affärsidéer.

Ett till tips:

71) Should I hire a head of sales?
No. The founder is the head of sales until at least ten million in sales.

 Att driva företag handlar om att sälja. Du måste sälja själv. Kom ihåg, den som säljer mest vinner.

Se till att det är du. 

Mer läsning: The Ultimate Cheat Sheet For Starting And Running A Business.

 

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.

2 kommentarer

  1. James Altucher är grym! Så är det bara. Han har ett par poster till på samma tema. Slår man ihop dem så är det typ den enda startup-manualen någon behöver. Vare sig det är att öppna en bilverkstad eller webbaserat företag.

    Sen är han ju jäkligt skojig också….eller galen. Beror på hur man ser det. 🙂

Leave a Comment.