Peter Thiel – From Zero to One

Peter Thiel var med och grundade Paypal, blev dollarmiljonär, investerade pengarna i startups i Californien (bland annat i Facebook) och kan numera titulera sig dollarmiljardär. Tillsammans med de andra Paypal-grundarna, som supercoola Elon Musk, utgör han en del av de framgångsrika investerare som brukar kallas ”Paypal-maffian”.

Thiel-och-Musk

En mycket kunnig person som nu släppt en bok i vilken han försöker förmedla all sin förvärvade kunskap om teknik-startups och investeringar. Boken har namnet From Zero to One och bygger till stor del på hans föreläsningar på Stanford.

Boken är obligatorisk läsning om du jobbar inom internet/startups och eller investerar i liknande företag. Den innehåller många godbitar och bra tips på både hur man ska lyckas med sin egen startup samt hur man ska identifiera vilka andra som har hög chans att lyckas (dvs bra investeringsobjekt för dig).

Ett av tipsen i boken är att ”distribution” är extremt viktigt. Det handlar alltså om Sälj och inför lanseringen av boken har Thiel, med rätta, gått på säljturné.


Man kan få intrycket av att Thiel lever som han lär men samtidigt säger han emot sig själv med jämna mellanrum. Han kritiserar världens innovatörer för att ännu inte ha uppfunnit flygande bilar (”We wanted flying cars but instead got 140 characters”) samtidigt som han själv tjänat större delen av sina pengar på att investera i det sociala nätverket Facebook. Personligen har jag hellre tillgång till Facebook, med möjlighet till effektiv kommunikation med familj, vänner och bekanta, än en flygande bil. Jag har inte ens en rullande bil just nu och vet inte flyg-featuren är tillräckligt för att få mig att skaffa garageplats (fast det skulle underlätta skidresorna till Alperna).

Zero-to-One

Att få ner All Sin Kunskap i en kort bok är också väldigt svårt. Tro mig, jag har försökt, och därför blir boken till stor del väldigt filosofisk. Stora delar av Thiels bok handlar om globala trender, siande om framtiden och tyvärr massor av slutsatser som knappast är väl underbyggda. Denna del fungerar dock bra som diskussionsunderlag på bokklubben.

Boken får 3 stjärnor av 5 möjliga. Inget mästerverk men godkänt och obligatorisk om du gillar genren.

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.

Leave a Comment.