Läs avtalet noggrant innan du skriver på det

Jag har en princip att alltid noggrant läsa ett avtal innan jag skriver på det. Under min tid som företagare innebar den principen att jag både sparade pengar och undvek krångliga situationer.

När vi skulle välja leverantör av kortbetalningssystem (betalväxel) läste jag som vanligt deras avtalsförslag med förstoringsglas. I första versionen hittade jag en väldigt konstig klausul skriven i väldigt liten text. Formuleringen var väldigt kryptisk men budskapet var enkelt att förstå. Om vi inte bad om lov varje gång vi ändrade något på vår hemsida kunde betalväxelföretaget inte hållas ansvariga ifall deras tjänst slutade att fungera. I praktiken skulle det innebära total ansvarsfrihet för leverantören eftersom vi uppdaterade vår sida dygnet runt. Jag förklarade detta för dem och fick bort det ur avtalet (tillsammans med en del andra grejer som också var orimliga).

Läs alltid ett avtal innan du skriver på det, kräv förändringar om du inte gillar något. Slarva inte med detta. Att inte göra det är ren lathet och borde vara straffbart. Något som faktiskt är straffbart är att inte göra det som står på pappret man skrivit under. Ta därför reda på vad det är innan du skriver på.

Kom också ihåg att standardkontrakt är ett trick som du kan använda dig av.

Läs vidare: Den som håller i pengarna har överhanden ->

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.