Jag har de senaste dagarna tjatat väldigt mycket om kvalitetstestande. Driver ni företag, sysslar med produktutveckling eller läst en kurs i marknadsföring har ni säkert hört det tjatet tidigare. Har ni köpt saker till ert företag har ni säkert märkt att ni ibland måste kontrollräkna att det på fraktsedeln verkligen stämmer överens med innehållet i lådorna (och upptäckt hur tråkigt det är).
Det finns dock vissa kvalitetstester som är roliga och enkla att utföra. Det behöver inte vara så avancerat som på bilden. Ett enkelt sätt är att ta med sig några exemplar hem för privat bruk. Använd dem ofta och slit på dem så fort du får chansen. Om det finns en produkttyp du själv inte använder dig av (jag använder mig t.ex. inte av damunderkläder) har du säkert vänner eller anställda som kan testa dom sakerna. Trogna kunder kan också vara några som kan hjälpa dig med testandet. En varning bör dock utföras. Jag märkte att vissa vänner och bekanta inte använde det jag bad dem att testa på grund av något som ej hade med testet att göra. I ett fall var det fel nyans av rosa på plagget, vilket var viktigt för vännen men inte viktigt för själva testet. Vissa av mina kunder blev också vana att få saker gratis vilket gjorde att det blev lite svårare att ta betalt av dem. Eftersom kundernas betalningsvilja betalar din lön bör kunder alltså utnyttjas försiktigt till detta.
Ska produkter testas i bruk görs det alltså bäst av dig själv. Först när du uteslutit dig själv som testperson kan du leta andra former. Det viktiga är att kvalitetstestande inte behöver ta lång tid att utföra. Det finns betydligt roligare former än att kontrollmäta inkomna försändelser (något man iofs också måste göra ibland). Kom bara ihåg att följa upp dina test. Om en vara inte håller måttet så byt ut den. Om du inte är nöjd med kvaliteten på produkterna kommer inte dina kunder vara det heller.
Veckans pluspoäng går till den som lyckas identifiera kvalitetsprincipen på bilden samt ange den berömda kvalitetsmetod som använder sig av den principen (ledtråd: det har att göra med väldigt få standardavvikelser). Har man läst produktionsekonomi borde man ta det.
Jag kan jag vet, de finns två svar som hör ihop!
Japp, 2 svar. Du har helt rätt. Fast kanske inte konstigt med tanke på att du jobbar med sånt här 🙂
Six sigma och DMAIC?