Semester, sol, surfing och terrorism

Sopelana spanien

Blev lite längre än en månad, men nu är jag tillbaka i internetsverige. Vädret var varmt, vattnet svalkande och maten var god. Vi surfade, slog oss blodiga på brädor och svalde förorenat havsvatten. Vi firade att FRA-lagen höll på att stoppas, vi grät nästa dag när den klubbades igenom. Jag kommer att försöka sammanfatta debatten kring bygget av den statliga och hemliga avlyssningscentralen lite senare. Det verkar dock som att vi tog med oss värmeböljan till Sverige (därav det lite längre uppehållet i bloggandet).

balkong i ZarautzFRA ska skydda oss mot terrorister. Några som haft större problem med terrorism än Sverige är Spanien. På bilden ovan syns stranden i Sopelana. En trevlig spansk surfarstad där vi var i några dagar. Sopelana ligger i distriktet Baskien befolkat av ett folk vars språk under francodiktaturen var förbjudet i officiella sammanhang. Många baskier vill ha självständighet och terroristgruppen ETA spränger likt IRA då och då bomber. Överallt i Baskien syntes graffiti och flaggor som skulle påminna om Baskien och ETAs kamp. Trots detta var jag aldrig rädd eller kände mig otrygg.

Några dagar efter att vi lämnat området detonerade bomber på några turiststränder. ETA är fortfarande aktivt och vill att Spanien ska veta om det. Trots det kan jag tänka mig att när som helst återvända till Baskien för lite mer surfing.

I Spanien håller staten ordentlig koll på alla utlänningar. Varje kväll måste hotell och campingplatser skicka in kopior av sina kunders id-handlingar till staten. Allt sparas i en stor databas. Efter besöket i Sopelana finns jag nu för alltid registrerad hos spanska staten. Trots det känner jag mig inte tryggare. Det känns snarare läskigt. En hemlig svensk statlig avlyssningscentral som ska ha tillgång till all vår kommunikation kommer inte heller den att få mig att känna mig tryggare. Snarare tvärtom.

Nog om terrorism. Morgondagens inlägg kommer att handla om entreprenörskap, ekonomi och (tyvärr) död.

Länkar:
SVD om bomberna i norra spanien
Wikipedia om Baskien
Oscar Swartz ifrågasätter nyttan med en hemlig statlig avlyssningscentral

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier och simma i medelhavet (som jag har precis utanför fönstret).

Leave a Comment.