Bli en framgångsrik löneslav

Farbror Joakim har dock ingen examenSkaffa din utbildning från universitet i Linköping, bäst i bagaget om man vill ha hög lön. Aftonbladets artikel, som listar Sveriges 25 bäst avlönade slavar säger dock inget om de som vet hur man skatteplanerar (något mina fördomar säger är en obligatorisk grundkurs på handels). Tio av de 25 bäst avlönade har läst i Linköping. Sju av dem läste industriell ekonomi vilket dagens ungdom verkar ha snappat upp. Årets civilingenjörsutbildning med flest sökande blev nämligen industriell ekonomi i Linköping.

Behöver man då utbildning för att vara entreprenör? Själv hade jag väldigt stor nytta av kurserna jag hann läsa i Linköping innan jag startade Polyshop. Tiden som företagare var dock extremt mycket mer lärorik. Räknar man ut en effektivitetskvot (insamlat kunnande/förbrukad tid) slår företagande universitetsstudier med hästlängder. Vill du däremot bli löneslav kan dock titlar och diplom vara värda mer än faktiska kunskaper. Är du dessutom 19 och inte vet vad du vill göra med ditt liv kan ett universitet vara en bra plats att ta reda på det. Är du 27 och behöver ladda batterierna efter 3 hårda år som företagare kan universitetet också vara en bra plats (har jag hört).

Länkar: Dan Nilsson tycker att utbildning är slöseri med tid men tog ut någon form av examen ändå. Presentation av vad som ingår i utbildningen industriell ekonomi. Samt ytterligare en industriell ekonom med intressant blogg.

Om

Tore Friskopp, Civilingenjör, svensk entreprenör bosatt på Malta i Sverige. Startade mitt första bolag vid 17 års ålder och driver idag contentföretaget Topcontent. Förutom att driva affärer älskar jag att gå till gymmet, spela squash, läsa biografier, dansa bachata och simma i medelhavet på GIHs badhus.

6 kommentarer

  1. Dan, haha, värst vad du klev upp på försvarstrappan snabbt. Skämt åsido, det var inte meningen att vara taskig, visste bara inte var det var för något diplom du hade fått. Ville mest undvika rena faktafel.

  2. Ja, jag blir felaktigt tagen för att vara I-are från tid till annan, spec 06/07-året då jag var ordförande för Börsgruppen. Sanningen är att jag var antagen till Ii men hoppade direkt över till Yi (tekniks fysik och elektroteknik-internationell (tyska), för er som inte är bekanta med LitH’s bokstavssystem)

    Sedan det här med utbildning och lärosäten… Det handlar i slutändan om vad man vill göra. (vilken truism!) T.ex. Henrik Ljungcrantz som startat Impact Coatings – spännande bolag inom ytbeläggning, avknoppat från IFM, LiTH – sade att det inte varit möjligt utan hans doktorsutbildning och forskning. Så vill man starta ett sånt företag har ju utbildningen väldigt högt värde.

    Paul Graham sade vid StartupSchool2008 på Stanford att han rekommenderade folk att ta examen innan de kör igång sina företag. Jag ska försöka följa det.

    Annars kanske en mer intressant faktor för oss som inte vill bli löneslavar (stort tack för serien förresten!) att titta på är hur många studenter som startar företag efter examen. Jag nämner här http://blogg.mjoelkbar.net/?p=441#comment-1632 att LiTH har sveriges bästa ratio för avknoppade företag/forskningsanslag i Sverige. Mer intressant vore kanske att titta på förhållandet företagande studenter / alla studenter på lärosätet. Har en dålig aning om att HHS vinner där..

    Det finns massor av roliga saker att göra på en högskola och jag ser fram emot nya spännande äventyr i Linköping med start nästa vecka.

  3. Johan, det var det felet jag gjorde. Antog att du läst industriell ekonomi när jag hörde om ordförandeskapet i börsgruppen.
    Lite ironiskt att jag gör det stora felet när jag precis sagt mig vara rädd för att göra faktafel 🙂 Hoppas att du inte led allt för mycket av förväxlingen.

    Jag har ju sprungit på affärsängelträffar och pratat med inkubatorer. Om man har examen, doktorstitel eller (i allra bästa fall) ett patent så får man ett betydligt varmare bemötande från dem. Man har med andra ord nytta av en examen även i entreprenörssammanhang. Fast den nyttan består inte av ett kunnande man fått av att studera (som ändå måste anses vara själva syftet med att plugga, att lära sig saker). Den nyttan består istället av samma saker som i löneslaverilivet, att man ska visa sig duglig med hjälp av diplom.

    Sen kommer jag också att göra som du. Ta ut examen innan nästa projekt. Detta för att det för mig är bra ur en annan synpunkt. Att jag har något att falla tillbaka på ifall nästa projekt inte heller går som jag hoppas. Mina chanser att lyckas med nästa projekt tror jag dock inte ökar av att jag har ett diplom på väggen.

    Om du kommer tillbaka till Linköping nästa vecka föreslår jag att vi tar den där fikadejten i baljan ganska snart.

Leave a Comment.